IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парковете в Хонконг са застрашени от строителство

Жителите не одобряват застрояването на парковете, но според местните власти хората не трябва "никога да казват никога"

09:23 | 19.02.14 г. 1
Парковете в Хонконг са застрашени от строителство

Парковете в Хонконг - последното девствено място в града, са обект на строителна атака, пише онлайн изданието World Property Channel.

Общо трима съветници на местното правителство защитават идеята да бъде отнета част от територията им с цел строителство. Ясно е, че тези "изблици" не са импровизирани коментари, а по-скоро първите опити да се убеди обществото, че идеята се радва на публична подкрепа.

Това обаче не е така. Когато правителството за първи път огласи идеята да се построят къщи в няколко от парковете, 90% от жителите на Хонконг се обявиха против. Сред местата, които бяха обект на идеята, бе уединеният плаж Хой Ха - един от малкото райони в Хонконг, където могат да се намерят корали.

Много посетители на Хонконг, особено онези, които идват по бизнес, виждат само лъскавите небостъргачи и оживените улици в центъра на града. Във филмите градът е представен като лабиринт от улични платна и неонови табели.

Онова, което повечето посетители не осъзнават, е че 40% от територията, която официално е автономен район на Китай, се състои от паркове и дива природа. Тези места се обитават от глигани, елени, макаци, питони, саламандри и безброй птици, някои от които се срещат единствено в Хонконг.

През изминалата седмица Франклин Лам, бивш член на местното правителство, обяви, че парковете са готови за застрояване. Лам, който все още е съветник на правителството и член на комисия, създадена за развитието на най-големия остров в Хонконг - Лантау, заяви, че парковете там не се радват на популярност, тъй като "планините са много високи" и изрази мнение, че "дори няма много дървета".

Най-високите планини в Хонконг се намират в Лантау. Парковете, които ги заобикалят, представляват 69% от острова и са много популярни за туризъм и къмпингуване.

Друг член на комисията за развитие на Лантау - Кайзер Лау, заяви, че жителите на Хонконг не бива "никога да казват никога" относно застрояването на тези паркове. На въпрос къде те биха могли да отидат, за да се отпуснат и да избягат от стресиращия живот в града, той каза, че "жителите на Хонконг са свободни да пътуват до континенталната част на Китай". Континентален Китай е прословут със замърсяването и свръхзастрояването, а много от жителите на Хонконг ненавиждат наплива от китайци от вътрешността на страната.

Хонконг е един от най-гъсто населените градове в света, като в кв. Куън Тун на квадратна миля се падат по около 23 000 души. Има належаща нужда от нови парцели за строителство, но правителството не е изчерпало възможностите за трансформиране на индустриални площи. Те остават до голяма степен неоползотворени, тъй като индустрията в Хонконг постепенно се измества отвъд границите на града.

Има и държавна земя и неизползвани държавни сгради. Строителните фирми в Хонконг са експерти и в събарянето на малки сгради и изграждането на високи блокове на тяхно място, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Едно от нещата, които комунистите умеят добре е да съсипват природата и да презастрояват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още