IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Германия с най-силен ръст от 10 години през 2013 г.

Ръстът в сектора на имотите се движи от ниските разходи за финансиране и недостига на жилища в големите градове

11:39 | 18.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в Германия с най-силен ръст от 10 години през 2013 г.

Цените на жилищата в Германия през 2013 г. са нараснали най-силно от над 10 години на фона на рекордно ниските лихви, които дават възможност за по-евтино финансиране при покупка на жилище, и апетита на инвеститорите за по-висока доходност, съобщава Bloomberg.

Цените на къщите, апартаментите и на жилищните сгради са се повишили с 4 на сто през 2013 г. на годишна база, сочат данните на VDP Association of German Pfandbrief Banks. Това е най-силният ръст от 2003 г., откогато е започнал да се съставя индексът.

Наблюдава се обаче забавяне на ръста на цените към края на миналата година – през последното тримесечие е отчетено повишение от 3,4%, което е най-слабото увеличение от пет тримесечия насам.

Ръстът в сектора на имотите в Германия се движи от ниските разходи за финансиране и недостига на жилища в големите градове, където новото строителство изостава от темповете на търсене.

Междувременно германската централна банка отново предупреди, че жилищата в най-големите градове на страната са надценени с поне 25 на сто. Това засилва допълнително опасенията, че се формира балон на пазара на имоти в най-голямата европейска икономика, отбелязва FT.

Според данни на Bundesbank цените на жилищата в 125 града са нараснали средно с 6,25% през миналата година.

През октомври 2013 г. централната банка оцени, че апартаментите в най-големите градове са надценени с поне 20 на сто. Новата оценка предполага, че проблемите на жилищния пазар в Германия се задълбочават, посочва още изданието.

Въпреки предупрежденията обаче според Bundesbank ситуацията на пазара на жилища в страната не заплашва финансовата стабилност.

По-рано този месец беше публикуван доклад на консултантската компания Engel & Völkers, според която международните инвеститори от Италия, Израел, Русия, САЩ и Канада ще продължат да подкрепят цените на жилищата в Германия и особено в Берлин, където цените на имотите са по-ниски спрямо международните стандарти.

Ниската безработица в Германия и ръстът на доходите също оказват подкрепа на пазара, тъй като повече германци се възползват от по-евтиното финансиране, за да инвестират в имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Нали?Все едно са от един и същи хор с нашите брокери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Звучи ми познато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още