IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските жилища поскъпнаха с най-високия си темп от 2007 г.

Цените ще се покачат с 8% през тази година, смятат експерти

22:15 | 17.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските жилища поскъпнаха с най-високия си темп от 2007 г.

Цените на жилищата в Обединеното кралство продължават да набират скорост в началото на 2014 г., задвижвани от нарастващото търсене и рекордно ниските лихви по ипотеките, пише WBP Online.

Пазарните стойности на жилищните имоти са нараснали с 6,9% на годишна база през януари – най-силното покачване от ноември 2007 г. насам. Между януари и февруари цените пък са се увеличили с 3,3% според водещия портал за имоти Rightmove.

"Съживяването на пазара продължава. Февруари е исторически положителен месец за цените на имотите, като бе постигнато второто най-голямо покачване от началото на нашия индекс през септември 2001 г.", посочи Майлс Шипсайд, анализатор в Rightmove.

"Жилищният пазар може да спомогне за подкрепата на по-широкото икономическо възстановяване, ако налице е траен тласък при строителството... Вече има някои ранни доказателства, че това се случва. Въпреки това дисбалансите в предлагането и търсенето остават и стават все по-лоши в много пазари", допълни Шипсайд .

Въз основа на най-новите данни, главният икономист в IHS Global Insight Хауърд Арчър прогнозира, че цените на жилищата ще се увеличат с около 8% през 2014 г., с ръстове в цялата страна.

През декември броят на одобрените ипотечни заеми нарасна до 71 638 в сравнение с 70 820 месец по-рано. Равнището е най-високото от януари 2008 г.

Въпреки това кредитирането на бизнеса рязко се сви. От Английската централна банка изтъкнаха, че това е сигнал за силната зависимост на националната икономика от пазара на жилища и потреблението на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Надценяваш ги! Те просто това си могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Жилищният пазар може да спомогне за подкрепата на по-широкото икономическо възстановяване, ако налице е траен тласък при строителството------за да няма строителен бало н връзката трябва да е ОБРАТНА!!! Рязко покачване на цените на жилища по време на криза и стагнация е красноречиво само по себе си!! Ако се заровим малко по-надълбоко и проучи м причината за това покачване, ще видим ясното доказателство, че "елита" всъщност не иска да избегне кризите, а да ги предизвика!!! Осбърн е за разстрел!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още