IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски магнат планира мащабни инвестиции в имоти в Норвегия

Хуан Нубо не успя да реализира мащабен план за курорт и парк в Исландия и вече гледа към Скандинавските страни

15:53 | 13.02.14 г.
Китайски магнат планира мащабни инвестиции в имоти в Норвегия

Китайският имотен магнат Хуан Нубо, чийто план за курорт за 200 млн. долара и планински парк в Исландия е блокиран заради местните закони за чуждестранните инвестиции, обръща вниманието си към Норвегия, пише Bloomberg.

Хуан, който е президент на Beijing Zhongkun Investment Group Co., обяви, че фирмата му води преговори за покупка на хотел в Осло и търси възможности да инвестира и в други норвежки градове, тъй като по проекта в Исландия няма напредък.

Плановете му са в курорти и туристически имоти в Норвегия да бъдат инвестирани до 100 млн. долара.

Хуан за първи път предложи проекта в Исландия през 2011 г. като възможност и "врата" за инвестиции и в останалата част на Скандинавския регион. Новото правителство в страната, което бе избрано през април 2013 г., в момента преразглежда законите за инвестиции, които блокираха предишните му опити.

Компанията на Хуан, един от първите китайски инвеститори в чужбина, обяви през 2011 г., че планира да построи курорта и планинския парк върху парцел от 200 кв. км.

Връзката на Хуан с Исландия започва преди 30 години, когато той учи в Пекинския университет. Съквартирантът му и негов добър приятел тогава е от малката държава и по-късно се жени за политик. През 2010 г. Хуан дарява 1 млн. долара за създаването на исландско-китайска програма за обмен на поети.

Beijing Zhongkun, която притежава имоти в Калифорния и Тенеси, е известна и с това, че помага за реставрацията на 200-годишните села Сиди и Хунцуън около планината Хуаншан в източната китайска провинция Анхуей. В момента те са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Хуан е дарил и 1,6 млн. долара на музей в Норвегия в замяна на връщането в Китай на седем мраморни колони от Стария летен дворец в Пекин. Колоните били завещани от бивш норвежки кавалерийски офицер като част от колекция от 2 500 китайски артефакта в началото на миналия век. Те ще бъдат върнати в Китай през септември.

Хуан, който е член на Китайския съюз на писателите, е публикувал няколко книги с поезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още