IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова продължават да нарастват

Ограниченото предлагане подкрепя ръста на цените на фона на засиленото търсене и по-добрата достъпност на ипотеките

11:35 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата на Острова продължават да нарастват

Цените на жилищата във Великобритания са продължили да се повишават и през януари заради отслабеното предлагане, съобщава MarketWatch, като се позовава на данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Търсенето на имоти е останало засилено и през първия месец на годината на фона на по-добрата достъпност на ипотеките. Предлагането на жилища обаче остава затегнато.

Според резултатите от проучване на RICS, осъществено сред агенции за имоти, предлаганите за продажба имоти са намалели до най-ниско ниво от средата на 2009 г. насам. Индексът, който отразява предлагането, се е понижил до 59 пункта през януари от 60,4 пункта през декември.

„Цените вървят нагоре в много части на страната, подкрепяни от липсата на предлагане и на имоти, които да излизат на пазара“, коментира Питър Болтън-Кинг от RICS.

“Повече хора в момента са в позиция да купуват и няма достатъчно имоти, които да задоволят търсенето. Резултатът от това е ръст при цените в много райони и това ще продължи в обозримо бъдеще“, допълва експертът.

Данните на RICS показват, че цените на жилищата във Великобритания са все още под предкризисния пик, достигнат през 2007 г., но бързо се приближават до него. Въпреки това икономисти и политици не смятат, че на пазара се формира нов балон.

Същевременно обаче посредниците на пазара се опасяват, че още известно време предлагането на пазара няма да успява да задоволява търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още