IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти - осъзнават ли рисковете на пазара?

Много инвеститори не разбират напълно разнообразието на имотните активи и променливия характер на риска в сектора, според експерти

11:22 | 12.02.14 г.
Инвеститорите в имоти - осъзнават ли рисковете на пазара?

Инвеститорите в недвижими имоти по целия свят наливат средства в имоти, но не осъзнават напълно рисковете от тази дейност. Това сочат резултатите от ново изследване на IPD/MSCI, цитирано от Financial Times.

Инвеститорите в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия нямат достатъчно силни процедури за управление на риска и не са интегрирали екипите си за недвижими имоти в общата си система за разпределение на инвестициите по активи, предупреждават експертите.

Те не оценяват сложността на имотите като клас активи или ограниченията на наличните показатели, а много от онези, които се опитват да измерват показателите на инвестициите си в имоти, използват погрешни сравнения, допълват те.

По-специално много инвеститори не разбират напълно разнообразието на имотните активи и променливия характер на риска в сектора, който се характеризира с цикличност, посочва се в доклада.

Проблемът ескалира с нарастващата популярност на имотите сред инвеститорите, търсещи по-висока доходност в сравнение с облигациите и по-слаба променливост спрямо акциите. Търсенето на активи в сектора на имотите кара инвеститорите да предприемат все по-рисковани действия, особено в строителството, където те се насочват поради недостига на вече построени активи за покупка.

Особено изложени на рискове, които не осъзнават, са две групи инвеститори. Първата са новите играчи от Азия и Близкия изток, които разполагат с много средства, но не разбират достатъчно добре различните пазари по света. Втората са американските инвеститори, които използват погрешни модели и сравнения. По-специално те използват местни показатели, за да оценяват резултатите си, въпреки че в момента сериозен дял от инвестициите им са в чужбина.

Канадските и скандинавските инвеститори допъскат същата грешка, отбелязват авторите на изследването. Според тях в момента общо около 80% от анкетираните за целите на доклада инвеститори използват неуместни показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още