IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как продавачите на жилища в Испания сами прогонват купувачите

Очакванията за цените на имотите са доста по-оптимистични в сравнение с цените, на които купувачите са готови за сделка

10:07 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Как продавачите на жилища в Испания сами прогонват купувачите

Купувачите на жилища в Испания намаляват на фона на опита за ръст на цените, съобщава Bloomberg. Офертите за покупка на жилища са се понижили средно с 23 на сто през миналата година, след като цените отбелязаха първия си ръст от 2010 г. насам през третото тримесечие на 2013 г.

За периода юли-септември испанската статистика отчете ръст на цените от 0,7% спрямо предходния тримесечен период, припомня агенцията.

„Има разминаване между очакванията на продавачите и купувачите, между офертните цени и цените, които са готови да платят купувачите“, коментира Фернандо Енсинар, съосновател на най-големия портал за имоти в страната Idealista.

Засилването на чуждите инвестиции в Испания и в сектора на имотите и възстановяването на икономиката обнадеждиха продавачите, които очакват по-добри оферти за имотите си. След като националната статистика публикува данните за ръста на цените през третото тримесечие, офертните цени също са започнали да се повишават, което е поставило под натиск продажбите. Според данните на портала през ноември продажбите са се сринали с 16% на годишна база, а на месечна са се свили с 4,1%.

„Инвестициите на чуждите фондове през последните шест месеца накараха отчаяните продавачи да се настроят малко по-оптимистично за възстановяването на пазара на жилища. Сега продавачите са готови да забавят продажбата, но да не понижат офертната цена“, коментира професорът по икономика в University of Pompeu Fabra в Барселона Хосе Гарсия Монталво.

„Цените на жилищата все още не са достигнали дъното и не знам колко още ще падат“, предупреждава Хуан Фернандес Асейтуно от Sociedad de Tasacion. Според него никой не знае нито колко жилища в Испания са обявени за продажба, нито къде се намират.

Същевременно страната става все по-привлекателна за инвестиционните фондове, които изкупуват активи „на едро“ заради срива на цените. През миналата година инвеститорите са вложили 4,93 млрд. евро в сектора на имотите в Испания, което е над два пъти повече спрямо 2012 г., отчита агенцията.

Най-големите сделки с имоти в Испания са осъществени от Blackstone Group LP, Goldman Sachs Group Inc., Azora Capital SL и други. Сред инвеститорите, които демонстрират засилен интерес към испанския пазар, са Pacific Investment Management Co., Starwood Capital Group LLC, CarVal Investors, Colony Capital LLC, Centerbridge Partners L.P и други, пише The Wall Street Journal.

Европейските банки, включително и испанските, продължават да се прочистват от проблемните активи, за да се подготвят за по-високите капиталови изисквания и стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Консултантската компания Cushman & Wakefield прогнозира, че през тази година проблемни кредити за сектора на имотите на стойност над 40 млрд. евро ще бъдат продадени, което е с 32% повече спрямо миналата година. Сред големите продавачи са и „лошите банки“ на Испания и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още