IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на развиващите се пазари поражда нова вълна от богати имигранти в Лондон

Най-силен ръст демонстрират купувачите на имоти от Бразилия, според глобален консултант

14:50 | 10.02.14 г.
Кризата на развиващите се пазари поражда нова вълна от богати имигранти в Лондон

Политическата и финансова нестабилност в най-големите нововъзникващи икономики в света поражда нова вълна от богати имигранти на нагорещения пазар на имоти в Лондон, съобщава Ройтерс, като цитира резултатите от проучване на Knight Frank.

Компанията за недвижими имоти отчита ръст през последната година на онлайн запитванията за британски жилища от страдащи от криза държави като Аржентина, Украйна и Турция. Това се случва въпреки цените в Лондон, които скочиха рязко след наплива от чуждестранни купувачи, предизвикан от дълговата криза в еврозоната и Арабската пролет, както и от политическата стабилност и благоприятните данъци на Острова.

За трите месеца до края на декември цените на имотите в Лондон като цяло са се покачили с 14,9% на годишна база, показват изчисления на ипотечния кредитор Nationwide. При някои луксозни имоти поскъпването е още по-голямо, което прави животът в британската столица непосилен за повечето ѝ жители.

През декември финансовият министър Джордж Озбърн заяви, че ще наложи данък върху печалбата от продажба на имоти, закупени от чуждестранни инвеститори. Новата мярка ще влезе в сила през 2015 г. и цели да успокои опасенията, че богатите чужденци предизвикват балон в сектора на имотите.

Най-голям ръст на интереса към имотни в Лондон според Knight Frank има от страна на купувачи от Бразилия – отчетено е повишение от 115% за 12-те месеца до края на януари на годишна база. Следва Аржентина, която в момента е във валутна криза, и Украйна, която се тресе от политически размирици. И от двете страни запитванията са нараснали с 67%.

Запитванията от Индонезия и Турция, където е налице спад на валутите, са се повишили с 10%, а интересът от Южна Африка се е увеличил с 9%. При Индия ръстът е с 3%, показват още данните на Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още