IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Швейцария ще затяга допълнително пазара на имоти

Институцията проучва и други възможности за ограничения на банковото кредитиране и ръста на цените

12:37 | 10.02.14 г.
Централната банка на Швейцария ще затяга допълнително пазара на имоти

Швейцарската централна банка е готова да разгледа алтернативни начини за „охлаждане“ на пазара на имоти в страната, ако сегашните макромерки не свършат работа. Ще бъде обърнато специално внимание на сектора на имотите, купувани с цел отдаване под наем, предаде Ройтерс, като цитира изявление на вицепрезидента на Управителния съвет на банката Жан-Пиер Дантин.

През последните години цените на имотите и ипотечното кредитиране нараснаха рязко в резултат на ултраниските лихви и политиката на централната банка с цел ограничаване популярността на швейцарската валута като сигурно убежище.

Правителството въведе изискване банките да поддържат допълнителен капитал срещу ипотеките, които държат в балансите си. Сега централната банка обсъжда и други възможности с местния финансов регулатор FINMA.

По думите на Дантин новите мерки трябва да са съсредоточени върху предлагането на пазара на имоти и тежестта върху кредитополучателите. Той не разкри повече подробности, но говорител на SNB обясни, че е имал предвид имоти, построени или закупени с цел отдаване под наем и генериране на доходност.

Миналия месец швейцарското правителство обяви, че ще повиши нивото на капитала, който банките трябва да поддържат срещу ипотеките, които отпускат, от 1 на 2%, след като предишният опит да се озапти жилищния бум не успя да постигне достатъчен ефект.

Според законите в страната т. нар. контрацикличен капиталов буфер може да бъде увеличен до 2,5%.

Повечето ипотеки в Швейцария се държат от по-малки банки, а не от доминиращите UBS и Credit Suisse, които вече подлежат на строги капиталови правила, въведени след финансовата криза.

SNB не може лесно да вдига лихвите - това би било в противовес с опитите ѝ да контролира курса на швейцарския франк. Централната банка започна да работи в тази посока през 2011 г., след като инвеститорите, бягащи от кризата в еврозоната, започнаха масово да изкупуват валутата и повишиха курса ѝ до рекордни нива.

Същевременно швейцарските граждани се разделиха по въпроса за имиграцията. Малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто при преброени около 56 на сто от гласовете.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още