IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как един архитект променя концепцията за жилищата в пренаселените градове

Датският архитект Бярке Ингелс следва измамно проста философия - да направи хората щастливи

13:32 | 05.02.14 г.
Как един архитект променя концепцията за жилищата в пренаселените градове

Датският архитект Бярке Ингелс има амбиции и то големи. Фирмата му Bjarke Ingels Group (BIG) е проектирала емблематични сгради в Дания, но не се задоволява с това и прекосява Атлантика, за да направи революция в начина, по който архитектите мислят за жилищата в гъсто населените градове, пише Bloomberg.

На фона на прогнозите на Световната здравна организация, че глобалното население ще достигне 6,4 млрд. души до 2050 г., архитектите постоянно търсят начини да превърнат пренебрегвани по-рано градски пространства в достъпни жилища.

Философията на Ингелс изглежда измамно проста: да направи хората щастливи. "Онова, което наистина превръща един дом в щастливо място, е онова, което обитателите му правят с него, както и свободата им да го променят в известен смисъл", казва той. "Ние се опитваме да осигурим изобилие от дневна светлина, високи тавани, възможно най-много хубави гледки и достъп до големи открити пространства", допълва той.

Big House - основно жилищен комплекс в Копенхаген, е илюстрация на философията на BIG. Сградата, оформена като осмица, позволява на обитателите и да карат велосипед или да се разхождат край терасирани градини, докато се изкачват до десетия етаж. Около 20-25 жилища в Big House се отдават под наем на достъпни цени в съответствие с местните закони.

Във Ванкувър Ингелс е проектирал комплекс със смесена употреба до непривелкателните изходни рампи на моста "Гранвил". В него ще е разположена "усукана" кула - жилищна сграда с височина 151 м. Пространството под моста ще бъде превърнато в оживено място с галерия на открито. Общо в комплекса ще има 600 апартамента, като 180 от тях ще се предлагат на достъпни цени.

Сградата е проектирана с помощта на модерен софтуер за 3D моделиране, а усуканата и форма е съобразена с липсата на пространство и се дължи отчасти на стремежа на архитектите да осигурят възможност всеки от апартаментите да не гледа към трафика на магистралата.

В Ню Йорк Ингелс е проектирал небостъргач с пирамидална форма, който ще бъде завършен догодина. Жилищната сграда, известна като W57, ще е с над 700 апартамента и ще е с височина 142 м. Ще има и търговски площи на приземния етаж. Всеки апартамент ще разполага с външна тераса. Проектът включва и обширни зелени площи по средата на сградата, предлагащи невероятни гледки към р. Хъдсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още