IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Париж падат

В столицата понижението на цените за 2013 г. е с 2,9%, а в центъра спадът е с близо 4%

14:35 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Високопоставени корпоративни служители се възползват от ситуацията, за да се преместят в по-големи апартаменти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Високопоставени корпоративни служители се възползват от ситуацията, за да се преместят в по-големи апартаменти. Снимка: архив Ройтерс

Наред с икономиката, пазарът на недвижими имоти във Франция беше в криза през 2013 г.. А Париж пострада повече от всички останали градове - както при жилищата, така и при бизнес имотите, пише CNBC.

Според доклад на компанията за недвижими имоти Century 21 средната цена на кв. м за съществуващите жилища във Франция е паднала с 1,8% през миналата година. В Париж обаче понижението е с 2,9%, а в центъра на столицата спадът е с близо 4%.

Високопоставени корпоративни служители и такива, работещи на средните нива, се възползват от ситуацията, за да се преместят в по-големи апартаменти. Така средната стойност на сделките е нараснала с 1% до нов рекорд от 396 278 евро.

В същото време с инвестициите за 11,1 млрд. евро в Ил дьо Франс регионът е съсредоточил 74% от общите инвестиции в бизнес имоти в страната, показва анализ на Cushman & Wakefield. 

Докато сделките с търговски и индустриални имоти продължават да нарастват обаче, при наемите се наблюдава низходяща тенденция. Инвестициите в офиси за отдаване под наем в централните райони на Париж са се свили с 39%, а в града като цяло понижението е със 17% след спада с 9,6% през 2012 г. В същото време за Франция като цяло спадът е само с 3%.

Джъстин Кърлоу от AXA Real Estate очаква делът на неусвоените офис площи да започне да достига върховите си нива в рамките на идните 18 месеца, като подобрение може да настъпи едва през 2015 г. По думите му цените на наемите ще продължат да падат през следващите 12 месеца, което ще направи пазара още по-привлекателен.

От AXA съветват инвеститорите, насочили се към жилищния сектор, да търсят възможности в Париж. По отношение на бизнес имотите според експертите най-добри възможности предлагат логистичните имоти, където балансът между предлагането и търсенето е добре установен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още