IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите гледат по-оптимистично на пазара на имоти

Повечето от институционалните инвеститори ще увеличат обема на средствата си за вложения в сектора на имотите

10:47 | 27.01.14 г.
Инвеститорите гледат по-оптимистично на пазара на имоти

Инвеститорите смятат да увеличат дела на средствата в портфейлите си за вложения в имоти от 9,5% до 10,5%. Това показват резултатите от проучване на асоциацията на непубличните инвеститори в имоти INREV, цитирано от онлайн изданието Property EU.

Общо 142-мата институционални инвеститори, участвали в анкетата, планират да инвестират близо 35 млрд. евро в имоти по целия свят през тази година. Рсътът се дължи на силното търсене от страна на инвеститори в Азиатско-тихоокеанския регион.

Европейските инвеститори също са оптимистично настроени към пазара, като 48,9% от тях твърдят, че ще увеличат обема на средствата, които заделят за сектора на имотите. Северноамериканските инвеститори са по-предпазливи - само 26,9% от тях планират да сторят товаразширят обема на инвестициите в имоти. Основната причина, която инвеститорите и фондовите мениджъри посочват за плановете си да инвестират в имоти, е диверсификацията.

За Европа проучването показва, че интересът към джойнт венчъри и клубни сделки, който остава висок, може би вече е преминал върховата си точка. Над 1/3 (46,6%) от анкетираните очакват да увеличат средствата за подобни продукти, което е с над 10 процентни пункта под резултатите от изследването преди година.

Дълговете ще са популярна инвестиционна мишена през идните две години. Общо 25,2% от инвеститорите планират да увеличат средствата, които влагат в изкупуване на ипотечни заеми и заеми за имоти.

"Тези резултати показват стабилизация на доверието сред инвеститорите, което е добра новина за сектора", коментира Каспър Хесп от INREV. "Има и признаци за евентуални промени в акцента, като инвеститорите търсят оптималния начин да структурират портфейлите си, за да постигнат идеалния инвестиционен микс", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още