IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилищни портфейли в Германия отчете силна година

Пазарът обаче най-вероятно е достигнал най-високото си ниво

14:26 | 23.01.14 г.
Пазарът на жилищни портфейли в Германия отчете силна година

Инвестиционният пазар на жилищни портфейли в Германия записва силен финал на 2013 г. със сделки за 5,1 млрд. евро през четвъртото тримесечие в сравнение с 2,9 млрд. евро година по-рано, показват данни на Savills, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Според експертите увеличението се дължи основно на придобиването на GSW от Deutsche Wohnen за 3,3 млрд. евро.

Разчетите показват също, че общият годишен оборот при жилищните портфейли е достигнал близо 13,83 млрд. евро, или с 35% повече от 2012 г., когато бяха регистрирани забележителните 10,23 млрд. евро.

Броят на изтъргуваните портфейли се е увеличил със 17% до 193 спрямо 165 през 2012 г., а броят на пласираните жилища е нараснал с 14% до над 221 хил. жилищни единици спрямо близо 193 хил. през 2012 г.

Изследването на Savills показва също, че публичните компании за имоти и тръстовете за инвестиции в имоти са най-голямата група купувачи за 2013 г., като на тях се падат 54% от инвестициите (близо 6,9 млрд. евро). Следват застрахователните дружества и пенсионните фондове с дял от около 9% (1,2 млрд. евро).

По отношение на произхода на инвеститорите местните купувачи доминират с близо 75% от обема на сделките, следвани от инвеститорите от Люксембург (6%) и Австрия (5%).

При продавачите също преобладават германските инвеститори с 61% от продажбите, следвани от американците (13%) и швейцарските фирми (11%).

По отношение на вида инвеститори банките са най-активните продавачи с дял от 32% от продажбите, следвани от фондовете за частен капитал (17%) и публичните компании за имоти и тръстове за инвестиции в имоти (11%).

Въпреки продължаващия силен интерес към жилищни имоти в Германия Savills прогнозира, че пазарът на този вид портфейли вероятно е достигнал най-високото равнище на цикъла през 2013 г., като през тази година се очаква той да се забави.

Експертите отчитат два фактора, които ще окажат силно въздействие върху обема на сделките. Първият е свързан с недостига на предлагане, а вторият - с предстоящото затягане на регулаторната рамка. Въпреки това по всичко личи, че и през 2014 г. обемът на сделките ще е над средния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още