IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг е най-недостъпният пазар на имоти в света

Ванкувър и Сан Франциско допълват топ 3 на класацията

12:07 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг е най-недостъпният пазар на имоти в света

Хонконг е най-недостъпният пазар на имоти в света, според новия доклад Demographia International Housing Affordability Survey, цитиран от CNBC.

В класация за 2014 г. на второ място е Ванкувър, Канада, а третата позиция е за Сан Франциско, САЩ. Топ пет се допълва от Сидни и Мелбърн – водещите австралийски градове.

Demographia проучва 360 града в 9 държави – Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Великобритания и САЩ. В ежегодния доклад градовете се подреждат в 4 категории - силно недостъпни, сериозно непосилни, умерено непосилни и достъпни, като се ползват методите за оценка на Световната банка и ООН.

Средната цена на жилищата в Хонконг е превишила 14,9 пъти брутния средногодишен доход на домакинствата – рекордно високо ниво откакто се провежда изследването.

Много анализатори предупреждават, че на пазара на имоти в Хонконг се формира балон. От 2009 г. насам цените са скочили повече от 2 пъти заради засиленото търсене на купувачи от континентален Китай и рекордно ниските лихви на фона на паричните стимули в САЩ.

Засилват се опасенията и за пазарите на имоти в Канада и Австралия, където рекордно ниските лихви и засиленото търсене от Азия също включиха сигналните лампи. От 2000 г. насам цените на имотите в Канада като цяло са нараснали със 100%.

Според доклада цените на жилищата във Ванкувър надвишават средногодишния брутен доход на домакинствата 10,9 пъти. В Сан Франциско цените надвишават 9,2 пъти годишния доход на домакинствата.

Авторите на доклада изразяват загрижеността си за достъпността на жилищата в щата Калифорния като цяло. Там са 11 от най-недостъпните пазари на имоти в САЩ.

Като цяло за страните най-недостъпните пазари на имоти са Австралия, Нова Зеландия и Хонконг. На другия полюс са Ирландия, САЩ и Япония, които са класирани като умерено недостъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още