IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на нови жилища в Китай са достигнали рекордните 1,1 трлн. долара

През миналата година е отчетен 27% ръст в стойността на продажбите след повишението от 11% през 2012 г.

11:43 | 20.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на нови жилища в Китай са достигнали рекордните 1,1 трлн. долара

Продажбите на нови жилища в Китай през миналата година са надвишили рекордните 1 трлн. долара на фона на покачването на цените в първостепенните градове, предава Bloomberg.

През миналата година са били продадени нови жилища за 1,1 трлн. долара (6,8 трлн. юана), което е с 27 на сто повече спрямо 2012 г., сочат данните на националното статистически бюро на Китай.

За сравнение, през 2012 г. бяха продадени нови жилища на стойност 5,4 трлн. юана, което беше с 11 на сто повече спрямо 2011 г., припомня статистическото бюро.

Общата площ на продадените през 2013 г. нови жилища е нараснала с 18 на сто до 1,2 млрд. кв. м.

Цените на новите жилища през декември са се повишили с 20 на сто на годишна база в Гуандзъ и Шънджън, а в Шанхай и Пекин са скочили съответно с 18% и 16%, сочат още данните.

„Пазарът на недвижими имоти в Китай остава нагорещен“, коментира Дариуш Ковалчик, старши икономист и стратег в Credit Agricole CIB. "Урбанизацията и инвестициите тласкат напред обема на продажбите, докато цените продължават да се увеличават. Икономическият растеж на Китай освен това остава тясно свързан с пазара на недвижими имоти“, допълва той.

Премиерът Ли Къцян не въведе нови мерки за „охлаждане“ на пазара в национален мащаб. Вместо това той позволи на местните власти сами да решават как да овладеят силните ръстове на цените. Ефектът от мерките на местно ниво обаче също не оправда очакванията, тъй като търсенето във водещите градове продължава да изпреварва предлагането.

Икономисти смятат, че правителството, вместо да налага препятствия пред пазарните участници, трябва да засили предлагането на земя и жилища в големите градове. Очаква се продажбите на жилища да продължат да растат и през тази година заради икономическия растеж, благоприятната кредитна среда и правителствените реформи, включително облекчаването на политиката за едно дете в семейството.

Същевременно националната статистика съобщи, че през миналата година инвестициите в сектора на имотите са нараснали с 19,8% на годишна база, а приходите от продажбата на имоти са се увеличили с 26,3%, предаде Ройтерс.

Инвестициите в сектора на имотите се отразяват на още около 40 сектора от икономиката на Китай. Те са и един от водещите двигатели на втората най-голяма икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
retro_69
преди 10 години
Интересно...."...Общата площ на продадените през 2013 г. нови жилища е нараснала с 18 на сто до 1,2 млрд. кв. м...."Ако приемем,че едно средно жилище е с площ 65 кв.м.,излиза че са продадени 18 462 000 жилище.Ако приемем,че едно китайско семейство се състои от 4-ри души,излиза че,ама много грубо,в Китай има около 337 000 000 семейства...Извод:На около 18 семейства,едно си е купило ново жилище през 2013 ....Въпрос:А как стоят нещата по тоя въпрос в България...?!.Мисля ,че данните ще бъдат депресиращи....Дано бъркам някъде в изчисленията си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още