IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнато финансиране и ограничителни мерки очакват китайските строители

От ноември насам най-малко 10 града в страната са затегнали местните политики за имотния сектор

14:00 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През 2013 г. китайските строителни фирми са емитирали облигации за 22 млрд. долара на чужди пазари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През 2013 г. китайските строителни фирми са емитирали облигации за 22 млрд. долара на чужди пазари. Снимка: Ройтерс

Китайските строители са изправени пред рискове, като свиващи се финансови канали и още мерки за затягане на имотния сектор от страна на местните власти през тази година. Това прогнозират анализатори от Standard & Poor's, цитирани от Bloomberg.

Балансите на строителите и достъпът им до финансиране вероятно ще отслабнат през тази година, като е възможно големи градове като Пекин и Шанхай да въведат още ограничения, ако цените нарастват твърде бързо, според анализатора на S&P от Хонконг Бей Фу. 

През 2013 г. китайските строителни фирми са емитирали облигации за 22 млрд. долара на чужди пазари, което е почти два пъти повече в сравнение с предишната година на фона на покачващите се цени. През декември цените на новите жилища отчетоха най-голямото си повишение на годишна база за цялата минала година, а продажбите за първите 11 месеца на 2013 г. бяха на стойност малко под 1 трлн. долара.

"Много строители миналата година надвишиха целите си за продажби, но и емитираха облигации, тъй като осъзнаха, че са купили повече земя от заложеното в бюджета", отбелязва Фу. "Чуждестранният пазар на облигации през тази година може и да не е толкова силен, колкото през 2013 г. поради количественото облекчение в САЩ".

В Китай се затяга и ликвидността. Заедно с високите цени на парцелите това е най-голямото предизвикателство пред китайските строители тази година, твърди Ева Лий, анализатор от UBS AG.

От ноември насам най-малко 10 града в Китай са затегнали местните политики за имотния сектор. От S&P прогнозират, че през тази година жилищните цени в страната ще се повишат с около 5%, а продажбите ще скочат с около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още