IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Европа - водят ли инвеститорите битки за активи?

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2013 г. са достигнали най-високото си равнище от началото на кредитната криза

15:35 | 19.01.14 г.
Пазарът на имоти в Европа - водят ли инвеститорите битки за активи?

Рязко нарастващото инвеститорско търсене на имоти в Европа поражда битки за активи, които водят до скок на цените и предизвикват опасения за новозараждащ се балон. Това се посочва в нов доклад на PwC и Urban Land Institute, цитиран от Financial Times.

Инвеститорите навлизат на все по-рискови пазари като Испания и Ирландия и придобиват по-нискокачествени имоти в търсене на по-висока доходност, пише в доклада.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2013 г. са достигнали най-високото си равнище от началото на кредитната криза насам, разкрива отделно изследване на CBRE. Според него активността през 2013 г. се е увеличила с 21% на годишна база до 154 млрд. евро.

През последните няколко години се наблюдава засилване на инвестициите в имоти от страна на дружества от целия свят на фона на ниските лихви и стимулите за икономиката. В резултат на това към най-големите пазари на имоти в Европа се насочиха огромни капитали, твърди Саймън Хардуик от PwC.

Джоу Монтгомъри от Urban Land Institute обаче предупреждава, че това търсене не винаги е отражение на икономическите фундаменти. "На фона на ограничените признаци за наемателско търсене и растеж на наемите на някои пазари остава въпросът докъде може да стигне възстановяването", казва той.

Над половината от анктираните от PwC участници в изследването са на мнение, че първокласните имоти в Европа са надценени в резултат на огромното търсене.

По-голямата част от сделките са концентрирани във Великобритания и Германия, но данни на CBRE показват, че най-бързи са темповете на растеж на периферни пазари като Испания, Португалия и Ирландия, където през последните години пазарите бяха изключително подтиснати.

Китайските инвестиции в европейски имоти са се утроили на годишна база до над 3 млрд. евро, показват изчисления на Real Capital Analytics. През май китайският финансов регулатор облекчи правилата за инвестиции в чужбина, като позволи на застрахователните фирми да купуват имоти в други държави.

Освен това делът на капитала, който китайските застрахователи могат да влагат в имоти, бе удвоен от 10 на 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още