IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в Испания остава нестабилен въпреки инвеститорския интерес

Компаниите продължават да съкращават дългове, като продават активи и освобождават персонал

17:18 | 16.01.14 г.
Строителният сектор в Испания остава нестабилен въпреки инвеститорския интерес

Испанските строители съкращават дълговете си, като продават активи и освобождават персонал, което обаче през последната година привлече вниманието на милиардерите Джордж Сорос и Бил Гейтс, пише Ройтерс.

И двамата инвеститори са предпазливи, като твърдят че дълговите нива все още са високи, а строителният сектор продължава да се съзвема от срива. Страната колебливо излезе от рецесия през третото тримесечие на миналата година, а чуждестранните инвеститори започнаха да се завръщат, загърбвайки съмненията си около способността на Испания да остане в еврозоната, възникнали по време на дълговата криза в региона.

Въпреки че редица испански строители, включително Sacyr и FCC, имат напредък в прочистването на балансите си и търсят възможности за бизнес в чужбина, местният пазар на имоти, от който зависят, все още е в състояние на свободно падане.

Акциите на компаниите са загубили около 80% от стойността си от годините на бума насам, но през 2013 г. те отчетоха добри резултати, като Sacyr регистрира ръст от 140% спрямо 21% средно за испанския индекс, който отразява движенията на акции на компании от строителния сектор. Акциите на FCC пък се покачиха със 17%, след като през октомври основателят на Microsoft Бил Гейтс закупи дял от 6% в строителната фирма за 113,5 млн. евро.

Милиардерът-инвеститор Сорос също е придобил дял от 3% в дружеството, според източници на Ройтерс, въпреки че тази информация не е потвърдена официално.

Инвестицията на Гейтс, осъществена чрез фондовете му Cascade Investments и The Bill & Melinda Gates Foundation Trust, представлява капка от състоянието на милиардера, но някои банкери се изненадаха от покупката. Според тях има и по-добри начини за инвестиции в испански строителни компании - например чрез дълг, вместо в капитал.

Хедж фондовете например масово изкупуват от банките задължения на много ниски цени, тъй като възвръщаемостта в тези сделки е по-сигурна от покупката на акции на компания, чието бъдеще зависи от преструктурирането на дълга ѝ.

FCC е в процес на предоговаряне на заеми за около 5 млрд. евро с 37 кредитори, припомня агенцията.

Приходите в испанската строителна индустрия са се понижили с 11% през първите девет месеца на 2013 спрямо данните за 2012 г., които бяха така или иначе рекордно ниски, сочат официални данни. Понижението е факт въпреки нарастващите ангажименти и от чуждестранни договори.

Международните продажби на Sacyr и приходите на FCC от Латинска Америка са се увеличили с близо 25%. Тези дружества обаче продължават да зависят силно от дейността им Испания за по-голямата част от постъпленията. За Sacyr този дял е 45%, докато за FCC и ACS той е съответно 61% и 15%.

По прогнозни данни FCC ще отчете загуба от 38,7 млрд. евро през 2013 г. поради отписвания, свързани с бизнеса за възобновяема енергия на фирмата и строителното ѝ поделение в Австрия, сочат данни на Starmine SmartEstimates.

Очаква се Sacyr да се завърне към нетна печалба от 117,4 млн. евро, след като отчете загуба през 2012 г. поради отписване на дела си в Repsol. За ACS прогнозите са за нетна печалба от 726,4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още