IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство и достъпните жилища в САЩ: Къде се къса връзката?

Засилва се търсенето на евтини жилища под наем, но за строителите на нови жилища е непрагматично да изграждат достъпни апартаменти без субсидии

10:23 | 18.01.14 г.
Новото строителство и достъпните жилища в САЩ: Къде се къса връзката?

За да бъде достъпно една жилище за човек, които изкарва средна заплата на наемател, наемът трябва да е не повече от 30% от дохода, или под 745 долара месечно за 2013 г., според анализ на Националната коалиция за жилища за хората с ниски доходи. Средният наем на апартамент с две спални в момента е 977 долара, показват данните.

Строителството на достъпни жилища без държавни субсидии за наемателите с най-ниски доходи е непрагматично, твърди Дейвид Фланаган от Elm Street Development във Вирджиния. "Разходите продължават да нарастват по отношение на строителните материали. Държавните такси и налози също продължават да вървят нагоре - разрешителните, училищните такси, таксите за трафик са огромни и това е бариера за достъпните жилища. Не е лесно", казва той.

Според Фланаган около 5% от апартаментите, които строи фирмата му, отговарят на държавните стандарти за достъпност за наемателите с ниски доходи, като обикновено те се изискват според съществуващите разпоредби. "Това означава, че най-големият ресурс на достъпни жилища ще бъдат съществуващите запаси".

Броят на апартаментите в изключително лошо състояние, обитавани от наематели, е нараснал с 12% до 1,2 млн. бр. между 2007 и 2011 г., показват данни от американското преброяване на жилищата. На фона на все по-голямата разлика между търсенето и предлаганите достъпни жилища държавните програми не се разширяват.

Броят на домакинствата, отговарящи на условията за жилищна помощ, се е увеличил до 19,3 млн. души през 2011 г. в сравнение с 15,9 млн. през 2007 г. Междувременно броят на наемателите с много ниски доходи, получаващи помощи, е нараснал съвсем малко от 4,4 млн. до 4,6 млн. души, сочи анализът на центъра в Харвард.

Експертите прогнозират, че броят на домакинствата, живеещи под наем, ще се увеличи с между 4 и 4,7 млн. души в рамките на следващото десетилетие. С пенсионирането на хората от поколението на бейби бумърите броят на възрастните хора, живеещи под наем, ще нарасне с около 2,2 млн. души, което със сигурност ще засили търсенето на апартаменти, наемани с държавна помощ, твърдят експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още