IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство и достъпните жилища в САЩ: Къде се къса връзката?

Засилва се търсенето на евтини жилища под наем, но за строителите на нови жилища е непрагматично да изграждат достъпни апартаменти без субсидии

10:23 | 18.01.14 г.
Новото строителство и достъпните жилища в САЩ: Къде се къса връзката?

Хектор Пинеда харчи около 60% от дохода си за наем на апартамент - 1 500 долара месечно, за семейството си в Александрия, Вирджиния, пише Bloomberg. Тъй като повечето жилища около него ще бъдат разрушени и заменени с по-скъпи, 33-годишният готвач се тревожи, че наемът му ще се увеличи или и неговата сграда ще бъде съборена.

В квартала, където живее Пинеда със съпругата си и двамата им синове, замяната на старите с нови сгради ще отнеме много от общо 2 500-те достъпни апартаменти, твърди доцент Дерек Хайра от Техническия университет във Вирджиния. Въпреки че местните власти и строителите обещават да осигурят 800 достъпни апартамента, Пинеда очаква на много от съседите му да се наложи да се преместят в търсене на по-ниски наеми.

Най-евтините апартаменти в страната имат най-големи шансове да бъдат разрушени, а новото строителство обикновено се предлага срещу по-високи наеми, според анализ на Центъра за жилищни изследвания в Харвард. Междувременно броят на възбраните нарасна рязко след спукването на жилищния балон през 2007 г., превръщайки хиляди бивши собственици в наематели и засилвайки конкуренцията за евтини жилища.

Според анализа на Харвард през 2011 г. около 11,3 млн. американци са отделяли повече от половината си доходи за наем. Броят им е с 28% повече в сравнение с 2007 г.

Стагнацията на доходите и по-голямото търсене на евтини апартаменти са причините за това повишение. Между 2007 и 2012 г. реалните средни доходи на наемател са паднали със 7,6%. Между 2007 и 2011 г. броят на самите наематели се е увеличил с 11%, показват данни на министерството по жилищните въпроси и градското строителство.

Според проучване от този месец 31,6% от американците са живели в бедност в продължение на поне два месеца между 2009 и 2011 г. Това е ръст с 27,1% спрямо периода 2005-2007 г.

Разрушаването на сгради допринася за увеличаването на недостига на достъпни жилища. Около 12,8% от апартаментите с наем под 400 долара на месец са били съборени между 2001 и 2011 г., според анализа на центъра в Харвард.

Въпреки че новото строителство може да помогне за свалянето на наемите като цяло посредством увеличаване на предлагането, на много пазари строителите не могат да реализират печалба с изграждането на нови апартаменти и отдаването им под наем на цени, които са достъпни за наемателите с ниски доходи.

Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още