IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще подкрепя малките строители на жилища

Правителството може да принуди местните власти да одобряват за застрояване повече малки парцели

12:08 | 14.01.14 г.
Великобритания ще подкрепя малките строители на жилища

Правителството на Великобритания може да принуди местните власти да одобряват за застрояване повече малки парцели в опит да се помогне на дребните строители на жилища и хората, които сами изграждат домовете си, да се завърнат на пазара. Това твърди министърът по жилищните въпроси в сянка Ема Рейнолдс, цитирана от Financial Times.

Според нея по време на сегашния парламент жилищното строителство е достигнало най-ниското си ниво в мирно време от 20-те години на ХХ век насам. През последните месеци на годината до септември броят на стартиралите проекти се е увеличил до около 120 000, но той все още е далеч под нивата преди срива на пазара в края на 2007 г.

"Франция има подобно население, но строи три пъти повече жилища. В Канада населението е наполовина, но тя строи два пъти повече жилища от нас", твърди Рейнолдс. "Япония има два пъти по-голямо население, а изгражда 10 пъти повече жилища - само за ноември броят им е 90 000".

Новите планове на Лейбъристите ще принудят местните власти да включат по-голям дял от малките парцели в петгодишните си разчети за предлагане на земя, според които властите определят приоритетните райони за строителство. "Знаем, че една от основните пречки за малките и дребни строители е достъпът до земя", твърди Рейнолдс.

"Ще предоставим гарантиран достъп до държавна земя на малките фирми и индивидуалните строители. Освен това ще гарантираме, че държавната земя, отпускана за жилищно строителство, ще разполага с определен дял, предопределен за тази цел".

По данни на лейбъристите през 2012 г. броят на домовете, построени от самите собственици, е бил най-нисък от 30 години насам. Броят на малките строители е намалял с 3 хил. от 2010 г., според данни на Националния съвет на жилищните строители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още