IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Лондон отчетоха шестгодишен максимум

През 2013 г. в централния район на британската столица са инвестирани 19,9 млрд. паунда - с близо 50% повече от 2012 г.

11:03 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Лондон отчетоха шестгодишен максимум

През 2013 г. в бизнес имоти в централния район на Лондон са инвестирани 19,9 млрд. паунда - най-сериозната сума от 2007 г. насам, сочи анализ на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield. Това представлява увеличение с 47% спрямо 2012 г., когато инвестициите в този сегмент бяха за 13,5 млрд. паунда.

В Ситито и Докландс общите инвестиции през четвъртото тримесечие на 2013 г. са достигнали 5,6 млрд. паунда. Така общите инвестиции в района за цялата минала година възлизат на 11,9 млрд. паунда. От гледна точка на купувачите през четвъртото тримесечие чуждестранните инвеститори в района продължават да са най-активни, като на тях се падат 80% от пазара (4,5 млрд. паунда), осъществени в 12 сделки.

В статистиката обаче особена тежест има неотдавнашната покупка на More London от кувейтския суверенен фонд St Martins за 1,7 млрд. паунда, както и придобиването на дял от 50% в Broadgate от страна на сингапурския суверенен фонд GIC за 1,7 млрд. долара. Тези две сделки са най-големите сделки с бизнес имоти в историята на Острова.

Британските инвеститори също са много активни в Ситито и Докландс през четвъртото тримесечие, като 26 купувачи са сключили сделки за общо 1,1 млрд. паунда. Това представлява 19% от обема на пазара за периода, като средният размер на сделките е 42 млн. паунда.

От Cushman & Wakefield прогнозират, че пазарът в Ситито и Докланд вероятно ще остане силен през първото тримесечие на 2014 г., като нивото на придобиванията, които в момента се предлагат, ще бъде на стойност приблизително 1,3 млрд. паунда в рамките на около 30 сделки.

В Уест Енд през последното тримесечие на миналата година са осъществени общо 39 сделки с бизнес имоти на стойност 2,3 млрд. паунда, като средният размер на сделките е 58,3 млн. паунда. Така за цялата година инвестициите в района възлизат на 8 млрд. паунда в 187 сделки - най-високата годишна стойност в историята. Около 75% от бизнес имотите в тази част на британската столица, пласирани през периода, са придобити от международни инвеститори в сравнение с 52% през 2012 г.

От Cushman прогнозират, че и в този район 2014 г. ще започне силно и едва ли може да се очаква забавяне на фона на несъответствието между високото инвеститорско търсене и недостатъчното предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още