IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се сбогуват ли собствениците на подценени имоти с данъчните облекчения?

Един от петима собственици на имоти в САЩ дължи повече по ипотеката си, отколкото струва жилището му

15:12 | 07.01.14 г.
Ще се сбогуват ли собствениците на подценени имоти с данъчните облекчения?

Според статистиката броят на собствениците на жилища в САЩ, които дължат повече по ипотеките си, отколкото струват жилищата им в момента на пазара, е по-голям от броя на жителите в повечето щати, пише Forbes.

По последни данни на Zillow близо 11 млн. собственици на жилища в САЩ са с отрицателен капитал. Това е повече от населението на 43 от американските щати: само Калифорния, Тексас, Ню Йорк, Флорида, Илинойс, Пенсилвания и Охайо са с по-голямо население. На практика един от всеки петима собственици с ипотека е в тази ситуация. В парично изражение отрицателният капитал към края не третото тримесечие възлиза на 805 млрд. долара.

Добрата новина, е че броят на американците в подобно положение намалява. По същото време миналата година близо един от всеки трима собственици с ипотека е дължал повече, отколкото струва жилището му. Спадът се интерпретира като признак, че жилищният пазар продължава да се възстановява от кризата през 2007 г.

На фона на огромния брой подценени имоти за продан на пазара секторът на имотите забуксува, което затрудни продажбите и често предизвикваше сериозни финансови затруднения за собствениците. Понякога резултатът бе предоговаряне на ипотеката или пък къса продажба. В други случаи собствениците просто напускаха жилището, като губеха имота си.

Имаше обаче малка уловка. За федералните данъчни цели, след като един кредитор отпише част от задълженията или ипотеката, опростената сума се докладва на Националната агенция за вътрешните приходи, след което сумата може да бъде включена като приход. Резултатът? Без пари, в много случаи без жилище и евентуално без сериозни данъчни задължения.

За да се опита да облекчи затрудненията, Конгресът прие закон за опрощаване на ипотечните дългове през 2007 г. Той правеше възможно за отговарящите на определени условия собственици на жилища дългът да не бъде смятан за облагаем доход. По принцип законодателството трябваше да влезе в сила със задна дата считано от 1 януари 2007 г. и да е приложимо за ипотеки, изтичащи до 31 декември 2009 г. Възстановяването обаче се забави, така че през 2008 г. действието на закона бе удължено за още три години до 31 декември 2012 г. А когато и тогава пазарът не се съживи, законът бе удължен до 31 декември 2013 г.

Така изключението е закон вече от седем години. То трябва да изтече след четири дни, освен ако Конгресът отново не реши да го удължи.

В момента в Конгреса има три законопроекта, които ще предизвикат още едно удължаване на закона. Предложенията на Сената биха осигурили на документа още една година живот. В момента законопроектът е във финансовата комисия, където отлежава от 19 юни 2013 г. Версиите и на двете камари също биха удължили закона с още една година, като те също са по комисиите.

Въпросът какво да се прави със закона няма лесен отговор. Критиците твърдят, че хората, които не могат да си позволят да плащат ипотеките си, няма да могат да платят и данъка върху опрощаването на задълженията им.

Защитниците пък са на мнение, че евентуалното прекратяване на закона е лоша политика, която ще накаже хората, които така или иначе вече изпитват финансови затруднения. Това на свой ред ще забави възстановяването на пазара. Други поставят под въпрос дали това възстановяване изобщо ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още