IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централният район на Лос Анджелис минава през мащабна трансформация

Изграждат се нови жилища и се установяват нови бизнеси, които превръщат района в квартал, който никога не спи

10:10 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централният район на мегаполиса от &quot;птичи поглед&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централният район на мегаполиса от "птичи поглед". Снимка: Ройтерс

В продължения на десетилетия Лос Анджелис беше известен като градът, който нямаше ясно определен център. В последните години обаче трансформацията набира скорост и постепенно се оформя централен квартал по подобие на тези в Торонто, Провидънс и други градове в Северна Америка, пише Wall Street Journal.

За 14 години населението в новооформящия се централен район е нараснало от 19 хил. до 52 хил. души, след като градските власти разрешиха редица стари и изоставени сгради да бъдат трансформирани в жилищни. В процес на строителство са и над 5 хил. нови луксозни жилища, като инвеститорите са от Израел, Канада и Южна Корея.

Отделно през последните 5 години над 450 нови бизнеси са заработили в централния район, сочат данни на организацията от фирми и жители Downtown Center Business Improvement District. Много от старите магазини и бивши театри, които не функционират от години, поетапно се заменят от нови луксозни бутици или търговски обекти на големи и известни вериги.

Централният район на Лос Анджелис постепенно се превръща в район, който никога не спи, докато преди години се опразваше още в 17 ч., след като служителите напускаха офисите си в края на работния ден. Все повече хора избират да живеят в района, в който работят, заради което се появяват и нови услуги.

„Намираме се по средата на еволюция, преминаваме от нищо към нещо“, коментира Карол Шатц, президент на Central City Association – мощна лобистка група, която стои зад преобразяването на централния район на мегаполиса.

През 2009 г. Шатц организира поредица от срещи между представители на местните власти и предприемачи, които се опитваха да се установят в централния район. След като представителите на бизнеса разказаха „истории, изпълнени с ужаси“ заради сложните изисквания и регулации, властите значително опростиха някои административни процеси, например за откриването на ресторанти.

Влиянието на Шатц в общината и начина й на работа й спечелиха много поддръжници. Естествено, не липсват и критици, според които преобразяването на региона го прави недостъпен за много от хората, които работят в хотелите, ресторантите, офисите и магазините в центъра.

Нарастват и регистрираните бездомници в окръг Лос Анджелис – спрямо 2011 г. е отчетен ръст от 15% до 57 хил. души. Основна причина за този ръст е липсата на достъпни жилища, както и на политика на местните власти. От малко над 5-те хиляди новостроящи се жилища в централния район само 69 са достъпните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още