IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство смекчава забраната за възбрани върху имоти

Защитени от възбрана ще са домакинства с годишен доход до 35 хил. евро, оценка на имота до 200 хил. евро и стойност на притежаваните активи до 270 хил. евро

10:29 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцкото правителство смекчава забраната за възбрани върху имоти

Гръцкото правителство е готово с новата законодателна рамка, регламентираща налагането на възбрани върху имоти на длъжници, съобщава онлайн изданието ekathimerini.com.

Очаква се законодателството да бъде гласувано до края на тази седмица, като целта му е да предотврати 9 от 10 длъжници да изгубят жилищата си, пояснява строителният министър Костис Хацидакис.

В момента в Гърция действа мораториум върху възбраните на жилища, който обаче изтича до края на годината. Кредиторите на страната настояват поне за частичната му отмяна, но инспекторите на европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ) така и не постигнаха съгласие с гръцките власти по въпроса.

Хацидакис обяснява, че правителството иска да предпази от загуба на жилището домакинствата с ниски и средни доходи.

Защитени от възбрана са нередовни кредитополучатели, чието жилище е с оценка до 200 хил. евро, годишният им брутен доход без социалните помощи не надвишава 35 хил. евро, а стойността на притежаваните от домакинството активи не надвишава 270 хил. евро.

Критериите ще бъдат облекчавани, ако става въпрос за затруднени семейства с три и повече деца.

Строителното министерство на Гърция предлага също така месечните вноски по ипотеките на домакинства с годишен доход до 15 хил. евро да се ограничат до 10% от разполагаемия им месечен нетен доход. На безработните пък ще им се разреши да не плащат ипотечните си вноски за определен период от време, докато не си намерят работа, която да им носи регулярен доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още