IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможностите за изгодни сделки с бизнес имоти стават все по-оскъдни

През следващата година секторът ще достигне предкризисните нива като брой сделки, смятат анализатори

17:15 | 18.12.13 г.
Възможностите за изгодни сделки с бизнес имоти стават все по-оскъдни

На фона на засилващото се доверие в глобалното икономическо възстановяването възможностите за изгодни сделки в сектора на бизнес имотите започват да намаляват, пише онлайн изданието World Property Channel.

Това се дължи на засилващата се конкуренция от страна на институционалните инвеститори, пенсионните и суверенни фондове, които се връщат в играта или пък разширяват плановете си за покупки.

Инвеститорите и брокерите твърдят, че купувачите трябва да действат бързо през предстоящата година, за да се възползват от оставащите атрактивни сделки, преди пазарите да се възстановят напълно от глобалната финансова криза.

През 2014 г. нивото на сделките се очаква да достигне това отпреди кризата, като достъпът до кредитиране ще се облекчи, а капиталовите пазари отново ще се отворят за бизнеса.

В глобален мащаб, "най-горещите" пазари на прага на 2014 г. според индекса на DTZ са офисите в Сан Франциско и Токио и търговските имоти в Пекин. Офисите в Ню Йорк, индустриалните имоти в Лос Анджелис и индустриалните имоти в Сингапур също са сред най-горещите предложения.

Цените на индустриалните имоти в Ню Йорк, офисите в Лондон и офисите в Сидни са средно добри. Офисите в центъра на Париж и Хонконг предлагат най-неизгодни възможности за печалба.

В Азия нивото на преки инвестиции в бизнес имоти вероятно ще достигне 130 млрд. долара през 2014 г., според Jones Lang LaSalle, в сравнение със 120 млрд. долара за тази година. Така обемът ще достигне нивата отпреди глобалната финансова криза.

"Инвеститорите ще започнат да поемат по-високи рискове в търсене на по-висока доходност, като ще увеличат потока от капитал към опортюнистични и алтернативни пазари като Виетнам и Индия", прогнозира Стюърт Кроу от Jones Lang LaSalle.

Според експерти пазари като Хонконг и Сингапур изглежда са достигнали върховите си точки. Офисите в центъра на Хонконг, които са вторите по цени в света след Лондон, изостават в резултат на продължилтелните съкращения на персонал и разходи от страна на финансовите институции, особено инвестиционните банки.

В началото на тази година наемите паднаха с над 20%, преди да се стабилизират и вероятно ще се задържат на сегашните си нива най-малко до края на идната година. От Knight Frank прогнозират, че те ще отчетат спад с до 5%, както по отношение на цените, така и при наемите догодина.

Изненадващо до известна степен Индонезия отчита голямо увеличение през тази година. Имотите в Джакарта са с най-голям ръст на наемите в целя свят - за последната година те са се повишили с 85,6% до над 540 долара/кв. м. Ръстът се дължи основно на бума на местното потребление, като освен това има и много свито предлагане, което води до силна конкуренция за имотите с инвестиционен клас.

В Япония вероятно догодина ще бъде отчетено увеличение с 1,7%. Наемите на офисите в Токио са поскъпнали с 25,2% на годишна база и в момента са на нива от 883 долара/кв. м годишно. Все пак те остават под пика си в началото на 2008 г.

Хонконг, най-скъпият пазар на търговски площи в света, продължава да привлича луксозни марки, които са готови да плащат огромни суми за магазини в най-елитните райони, предоставящи им достъп до купувачи от континенталната част на Китай.

Китай затвърди ролята си на един от най-големите източници на капитал за имотния сектор в света през 2013 г. с множество сделки от страна на местните строители в държави като САЩ, Великобритания и Австралия.

След повече от четири години на мерки за охлаждане на сектора, целящи да успокоят цените на имотите в Китай, е ясно, че китайските фирми за имоти се насочват към разрастване в чужбина като стратегия за диверсификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още