IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Испания с първи ръст от 2010 г. през третото тримесечие

Данните обаче могат да създадат погрешно усещане, че цените са се оттласнали от дъното, предупреждава брокер

11:28 | 17.12.13 г.
Цените на жилищата в Испания с първи ръст от 2010 г. през третото тримесечие

Цените на жилищата в Испания през третото тримесечие са нараснали за първи път от 2010 г. насам, след като икономиката на страната излезе от продължилата две години рецесия, предаде Bloomberg.

На тримесечна база жилищата са поскъпнали с 0,7%, съобщи Националният статистически институт. На годишна база обаче отново е отчетено понижение – този път от 7,9%.

През третото тримесечие на тази година испанската икономика излезе от двегодишна рецесия на фона на повишението на потребителските разходи за първи път от повече от година. Правителството прогнозира, че догодина страната ще отчете достатъчно силен икономически растеж, за да бъдат създадени повече нови работни места, макар че Международният валутен фонд (МВФ) очаква безработицата да не падне под 25% до 2018 г.

"Тези данни могат да създадат погрешно усещане, че цените са се оттласнали от дъното, когато всички останали основни икономически показатели на пазара продължават да говорят за обратното", коментира Фернандо Енцина от най-големия сайт за имоти в Испания Idealista.com.

"Прекомерната еуфория може още повече да забави необходимото понижение на цените, нужно, за да се възстанови жилищния сектор", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още