IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обяви плановете си за урбанизация

Пекин ще създава градски клъстери в централните, западни и североизточни райони на страната

12:11 | 16.12.13 г.
Китай обяви плановете си за урбанизация

Китай ще създаде градски клъстери в централните, западни и североизточни райони на страната и ще ги превърне в машини на растеж като част от стратегията си за урбанизация, предаде Bloomberg, като се позова на изявления на местните лидери.

Според плановете за финансиране на политиките ще бъдат разработени "разнообразни и устойчиви" механизми, като ще бъде обърнато специално внимание на екологичното въздействие на проектите.

Миналия месец властите в Китай се ангажираха да ускорят урбанизацията като част от пакет от политики, представляващи най-голямата експанзия на икономическите свободи най-малко от 1990 г. насам.

Премиерът Ли Къцян определи стратегията като "огромен двигател" на растежа. Тя е част от опитите му да пренасочи втората по големина икономика в света към модел, разчитащ на местното потребление, а не на инвестициите и износа.

През 2011 г. за първи път в историята на Китай градското население надхвърли по численост това в селските райони. Въпреки това милиони мигранти, преместили се в градовете, не могат да се възползват от социални помощи, образование и здравни услуги, тъй като системата за регистрация на домакинствата, изветна като "хукоу", ги класифицира като жители на села. Лидерите на страната още веднъж повториха ангажимента си от миналия месец да облекчат системата.

Те уточниха, че урбанизацията и реформата на системата за жителство трябва да са съсредоточени върху малките и средни по размер градове, като миграцията към най-големите градове трябва да бъде контролирана строго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още