IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Елитните училища повишават цените на жилищата в китайските квартали

Младите семейства са готови на огромни жертви, за да имат достъп децата им до образование

14:17 | 09.12.13 г.
Елитните училища повишават цените на жилищата в китайските квартали

Джун Дзиен и съпругата му са готови да платят двойно по-висока цена за малък апартамент в един от пекинските квартали, за да може 18-месечната им дъщеря да посещава елитно начално училище наблизо, пише Reuters.

Тъй като държавните начални училища в много китайски градове приемат само деца, които живеят в района им, родителите като Джун спомагат за увеличаването на цените на имотите в местата с най-популярните учебни заведения. Тази тенденция се очаква да се засили с бейби бума, който вероятно ще настъпи, след като миналата седмица властите облекчиха политиката за едно дете.

Цените на използваните жилища и апартаменти в Пекин са нараснали с 19% на годишна база през октомври - зашеметяващо темпо за хората, опитващи се да станат собственици на дом в китайската столица.

Увеличението обаче е много по-голямо в районите, които са най-желани от младите семейства - тези, които са близо до най-добрите училища и често са скупчени в по-старите части на Пекин, а не в просторните нови комплекси.

Като цяло старите жилища близо до добрите училища са с 50% по-скъпи от подобни имоти в сравними райони, а разликата през последната година се разраства, показват данни на китайската агенция за недвижими имоти HomeLink. Предлагането също е много ограничено.

Миналия месец Китай облекчи правилата си за семейно планиране, като разреши на родителите да имат две деца, ако единият от тях е едно дете в семейството си. Според експерти мярката ще зсегене десетки милиони домакинства.

32-годишният Джун, който продава електронни продукти, твърди, че бил готов да плати 2 млн. юана (328 200 долара) за малко жилище с една стая и размер около четири спални в разбита уличка близо до Второ експериментално начално училище в Пекин.

Домът, който дори няма спалня, е разположен в китайски двор с други малки жилища. Подобно жилище в центъра на Пекин струва два пъти по-малко. Но собственикът искал още по-висока цена и Джун се отказал.

За китайците образованието е много важно. Много родители вярват, че изборът на правилното начално училище за детето им е жизненоважен и ще им предостави шанс да го изпратят в добра гимназия, а след това и в престижен университет.

Джун твърди, че семейството му не е планирало да живее в подобен дом на около 3 км от площад Тиенанмън. Но покупката ще му позволи да премести регистрацията си, което ще отговори на изискването на учебното заведение за три години жителство в квартала преди дъщеря му да тръгне на училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още