IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти в САЩ разчита на сделките в брой

Кредиторите са затегнали значително условията за финансиране на сделки с ваканционни имоти

14:44 | 03.12.13 г.
Пазарът на ваканционни имоти в САЩ разчита на сделките в брой

Богатите купувачи на имоти в САЩ разбират, че да платиш за ваканционно жилище в брой е по-лесно, отколкото да получиш ипотека, пише MarketWatch.

Въпреки дълбоките си джобове, тези купувачи се сблъскват с много пречки и бюрокрация, когато кандидатстват за джъмбо ипотеки. Кредиторите твърдят, че са притеснени да отпускат заеми за нишови жилища, където имотите се оценяват трудно и са възможни труности при намирането на бъдещи собственици.

Подобни имоти могат да бъдат сезонни жилища - например ски вили, които се използват само няколко месеца в годината, както и ваканционни къщи, за които е нужно финансиране от над 3 млн. долара. Те са част от една по-широка категория, наричана "втори жилища".

Дори и когато кредиторите нямат проблем със самия имот, може да им отнеме седмици да оценят реалните намерения на кредитополучателя. Въпросът е дали кандидатстващите за заем планират да използват жилището само за собствени нужди, като например да прекарват там почивките си, или пък искат да го отдават под наем, докато не го обитават.

Кредитополучателите, които получават този вид ипотеки, могат да се ползват от някои преимущества. Някои кредитори предлагат за този вид кредити същите условия, както и за основните жилища. Освен това на някои места има и данъчни облекчения. В повечето случи те могат да отчислят лихвените плащания по ипотечни дългове за до 1 млн. долара от основното си жилище.

Много кредитори обаче не позволяват да бъде прекрачвана границата между ваканционен дом и инвестиционен имот. Те твърдят, че жилищата с наематели са по-рискови, отчасти поради факта, че там има по-голяма опасност от щети или други загуби. Това означава, че кандидатстващите за джъмбо ипотеки трябва а очакват много въпроси относно плановете си за жилището.

Освен това кредиторите продължават да следят какво правят собствениците с имота и след отпускането на заема. Много от тях изискват клиентите им да подпишат клетвена декларация, в която потвърждават, че те самите обитават имота. Този документ може да даде на кредиторите законното право да променят условията на заема или пък да поискат незабавното му погасяване, ако установят, че имотът се отдава под наем. Кредитополучателите, които не могат да направят това плащане, могат да станат обект на възбрана. Освен това някои кредитори твърдят, че от време навреме се обръщат към Агенцията за вътрешни приходи с искане за информация за данъчните декларации на клиентите си, в които търсят доходи от наем.

За кредитополучателите пък може да е трудно да се придържат към правилата, особено когато имат имот в курортен град, в който имотите под наем се търсят много и могат да им донесят хиляди долари.

Строгите правила за кредитиране карат все повече купувачи да плащат изцяло в брой за ваканционните си жилища, вместо да кандидатстват за финансиране. Миналата година 46% от всички ваканционни домове в САЩ са били купени без външно финансиране, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е най-големият дял от 2006 г., когато асоциацията започна да следи тези данни.

Хората, които планират да отдават под наем ваканционния си дом, обикновено трябва да получат ипотека за инвестиционен имот, където условията не са толкова благоприятни. Повечето банки разследват реалните намерения на клиентите си още от самото начало. Дори и да няма проблем с отпускането на ипотека за второ жилище за имот, който ще бъде отдаван и под наем, кредитополучателите трябва да предоставят документи за доходите си, доказващи, че не зависят от приходите от наем за погасяването на задълженията си.

Повечето кредитори не финансират покупка на жилища за временно ползване, дори и да са в луксозни курорти. Може да е трудно и да се намери финансиране за ваканционен апартамент в луксозен хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още