IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон - колко близо е катастрофата?

Животът в Лондон е твърде скъп за "нормалните" семейства и фирми

11:54 | 02.12.13 г.
Цените на жилищата в Лондон - колко близо е катастрофата?

Ако попитате банкерите в Ситито за нещата, които ги тревожат, евентуалното излизане от ЕС би било на едно от първите места в списъка. Като се има предвид, че след изборите през 2015 г. е възможно да бъде проведен референдум за членоството, струва си да се зададе въпросът какъв би бил ефектът върху цените на жилищата от евентуален удар върху статута на Ситито на финансова столица на Европа.

Друга причина, която би могла да отблъсне чуждестранните инвеститори, е ако Лондон започне да се "пръска по шевовете". Според експерти, ако властите не успеят да удовлетворят жилищните нужди на над 100 000 лондончани всяка година, каквито са прогнозите, това ще забави ръста и ще навреди на града.

Според брокери в момента най-слабата част от пазара е при т. нар. "имения", струващи над 2 млн. паунда, за които през април 2012 г. бе наложен държавен налог от 7%. Ако правителството наложи годишен "данък имение", възможно е цените да паднат, като в същото време жилищата няма да станат по-достъпни.

Имотите в Лондон често се определят като новата резервна валута на глобалния елит - но като всяка трансгранична инвестиция и те се влияят от валутните курсове. Евентуален бърз спад на лирата би ударил стойността на чуждестранните покупки на имоти в Лондон.

В същото време евентуална валутна криза е нож с две остриета. Сривът на лирата между 2007 и 2009 г. в комбинация с падащите цени на жилищата позволи на чужденците да сключат много изгодни селки в Лондон - с 50% по-евтино в доларово изражение в рамките на една година и с 60% за хората, финансиращи покупката си в йени. Това предизвика скок на чуждестранните купувачи в централните райони на Лондон.

Има и друг риск - в един момент може да се окаже, че животът в Лондон е твърде скъп за "нормалните" семейства и фирми, особено ако централната банка вдихне лихвите, което би причинило внезапна промяна на цените на имотите. Има все повече доказателства, че заради високите разходи за живот в столицата все повече от жителите ѝ изпадат в бедност, т.е. доходите им са по-малко от 60% от средните за страната.

Чуждестранните пари, вливащи се в британската столица, още повече влошават тази тенденция, като повишават разходите за живот. Евентуалното им внезапно оттегляне също би могло да бъде изключително неблагоприятно за пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още