IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища под възбрана в САЩ се увеличават

Цените също се вдигат на фона на спекулативното търсене

15:41 | 29.11.13 г. 1
Сделките с жилища под възбрана в САЩ се увеличават

Сделките с жилища под възбрана на търгове в САЩ миналия месец са скочили на фона на покачващите се цени на пазара, съобщи Bloomberg.

През октомври около 20% от иззетите от банките имоти в САЩ са били продадени на търг спрямо 15% през юли, съобщава Дарън Бломкуист, вицепрезидент на базираната в Ървин RealtyTrac. На сделките след търг се падат 2,5% от общите продажби в САЩ през миналия месец, като броят им е нараснал почти двойно спрямо същия период на миналата година.

В същото време късите продажби, при които банките се съгласяват да приемат по-малки приходи от задължението срещу имота, представляват 5,3% от покупките, показват изчисленията на RealtyTrac.

Според Бломкуист банките вече започват да получават цените, които искат на търговете, така че не са толкова склонни да понесат загубите от евентуална къса продажба. Някои жилища се продават за суми, които почти се равняват на задълженията на затруднените кредитополучатели.

Инвеститорите, включително хедж фондовете и фирмите за частен капитал, които придобиват по-голямата част от жилищата, предлагани на търг, са набрали около 20 млрд. долара за придобиването на около 200 000 жилища с цел отдаване под наем. Покупките им предизвикват съживяване на цените на имотите след срива на пазара, който отне до 35% от стойностите на имотите в национален мащаб.

Средната цена на жилище е нараснала с 12,8% през октомври на годишна база спрямо увеличението с 13,4% през август - най-високото от пика на имотния бум през 2005 г., показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Според Джошуа Шапиро, главен икономист на Maria Fiorini Ramirez Inc. в Ню Йорк, пазарът се движи от спекулативно търсене. "Това дава възможност на банките да се отърват от жилищата под възбрана ", допълва той.

Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти възстановяването на жилищния пазар, започнало в началото на 2012 г., се подхранва от ниските ипотечни лихви, благодарение на които темпото на покачване на цените тази година достигна нива, регистрирани за последно през 2005 г. Цените и продажбите вероятно ще се забавят догодина поради повишението на разходите за финаниране на сделките.

Средната цена на съществуващите жилища вероятно ще се повиши с 11% през 2013 г. и с 5,3% догодина. Средната цена при новите жилища ще нарасне със 7,4% тази година и с 5,1% през 2014 г., прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха...Никой не предсказва фундамента, но всички усърдно изчисляват по маймунски интелигентно следствията -доколкото са им позволили да усвоят математиката и частично последващи от и чрез нея икономически следствия, базирани разбира се на тотално грешни основни допускания!!!Висша форма на Маймунотворческия Субективен Идеализъм, наричан за кратко и просто субективизъм ;)))))))))))))))))))))))))Та докато само-субективно маймуните се чувстват едни и същи, действителността ще се променя рязко и динамично като следствие от субективизма... защото манипулирайки чрез субективизма маймуните, ги карат да променят самите те действителността в името на запазването на субективния АЗ... и на "милите" им изглежда че тя се променя, докато те са си константни през цялото време, и не могат да се Усетят, че тя /действителността/ не се променя за никой друг, освен за тях !! Така, именно чрез Субективизма, маймуните провеждат манипулацията в реалността САМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още