IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания спасява концесионерите на платените пътища

Заради кризата шофьорите избягваха да пътуват по платените магистрали и трафикът се сви с над 40%

13:34 | 29.11.13 г. 2
Испания спасява концесионерите на платените пътища

Испанското правителство е близо до сделка с водещите строители и банки в страната за спасяването на концесионерите на до девет магистрали и поемането на дълг до 4 млрд. евро. Това твърдят четирима запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Заради рецесията и високата безработица шофьорите в Испания се ориентираха към безплатните пътища, така че трафикът по платените падна с над 40% през годините на икономическа криза.

Правителството иска да създаде държавна компания, която да поеме дълга на концесионерите под формата на дългосрочен заем с ниска лихва, разкриват източниците. Строителните компании ще получат 20% от капитала на новата фирма, като ще поемат 1,7 млрд. долара загуба от инвестициите си.

По време на годините на икономически бум в Испания големите строителни фирми като Ferrovial, Abertis, OHL, ACS, FCC и Acciona създадоха джойнт венчъри, за да спечелят концесиите за изграждането на платените пътища. За тази цел те теглиха кредити от банки като Santander, Caixabank, Bankia, Popular и BBVA.

Не за първи път правителството в Испания се налага да се намеси за преодоляване на проблемите след спукването на строителния балон в страната. Миналата година бе създадена т. нар. "лоша банка" в съответствие с изискванията по спасителния пакет за банковия сектор.

Планът за спасяването на концесионерите на платените пътища трябва да бъде одобрен от органите за защита на конкуренцията в Европейския съюз (ЕС), тъй като прехвърлянето на частен дълг в публичния сектор може да бъде сметнато за държавна помощ за фирмите, които управляват пътищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"По време на годините на икономически бум в Испания големите строителни фирми ... теглиха кредити"Ха, Ха, ами нали точно за това беше предния и сега започва новия строителен БУММмм!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Докога, бе, докога държавата ще спасява частни фирми чрез данъците на гражданите и бизнеса. Работниците какво ще видят от това спасяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още