IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните имоти в Европа привличат все по-голям инвеститорски интерес

Европейският пазар е привлякъл малко над 10 млрд. долара от началото на 2013 г., което надхвърля общия обем за предходните четири години

09:18 | 29.11.13 г.
Индустриалните имоти в Европа привличат все по-голям инвеститорски интерес

В сектора на логистичните и индустриални имоти продължава да се влива капитал, като през третото тримесечие на 2013 г. размерът на инвестициите е нараснал с 4,6% на тримесечна и с близо 40% на годишна база. Това сочат последните изследвания на глобалната компания за недвижими имоти CBRE, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Европейският пазар на индустриални и логистични имоти е привлякъл малко над 10 млрд. долара от началото на 2013 г., което надхвърля общия обем за всяка от изминалите четири години. Отново сериозна активност се наблюдава във Великобритания, Германия, Франция и Холандия.

Доходността от първокласните имоти от сектора намалява на някои пазари, като най-забележителен е спадът на Острова.

"Навлизането основно на фондове за частен капитал от Северна Америка инжектира ликвидност на пазара, което предлага атрактивна възвръщаемост, обезпечена с диверсифицирани потоци от доходи. Свидетели сме и на завръщането на институционалните играчи. Инвеститорите се възползват и от подчертаното подобрение на цените на второстепенните индустриални имоти на големите европейски пазари", коментира Джеймс Маркби от CBRE.

Икономиката на Стария континент продължава да забавя процеса на вземане на решения за строителни проекти в сектора. Това оказва подкрепа на наемите на първокласните имоти на някои пазари, като в същото време поддържа ниско нивото на качествените запаси. В резултат на това малкото нови площи на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се усвояват незабавно.

По отношение на наемите активността през третото тримесечие на 2013 г. е подобна на първата половина от годината, но на някои пазари има сериозни увеличения. Подобен е случаят в Москва и Дъблин, но и в някои региони във Франция и Чехия. Консолидацията и преместването на наемателите в първокласни площи продължава да движи търсенето в целия региона на Европа, Близкия изток и Африка. Като цяло усвояването регистрира леко понижение спрямо второто тримесечие. В резултат на това 2013 г. вероятно ще отчете нива по-ниски от тези през 2012 г.

"Краткосрочната прогноза за сектора на индустриалните и логистични имоти изглежда стабилна и като цяло е по-оптимистична в сравнение с периода преди шест месеца. Експанзията на електронната търговия е един от сегментите на пазара, които демонстрира особено стабилен растеж, което създава търсене както на центрове за доставка, така и на големи складове за дистрибуция.

Търсенето на складови площи в Западна Европа се движи от желанието за подобряване на веригите за доставка с крайната цел да се засилят печалбите. В Източна Европа от друга страна търсенето е резултат на дългосрочни планове за растеж чрез разширяване на веригите от магазини", коментира Амъри Гейриъл от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още