IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мерките за контрол на наемите в Германия отблъскват инвеститорите в имоти

Собствениците няма да искат да харчат пари за ремонти, посочва предприемач

11:25 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мерките за контрол на наемите в Германия отблъскват инвеститорите в имоти

Ремонтирането на стари, изоставени апартаменти от комунистическата ера в Източна Германия вече не изглежда толкова привлекателен и печеливш бизнес, след като коалиционните партньори в Германия се споразумяха за налагането на контрол върху наемите, съобщава Bloomberg.

Християндемократическият блок на Меркел и Социалдемократическата партия ще наложат ограничения върху наемите по новите договори и пределните увеличения на наемните равнища на жилищата след ремонт. Това отблъсна американските и канадските инвеститори на пазара на жилища под наем, които още преди няколко месеца започнаха да се изтеглят.

“Няма да инвестирам в съществуващи жилища повече”, коментира пред агенцията и Щефан Клингзоер, изпълнителен директор на Klingsoehr Unternehmensgruppe. “Всички идеи на управляващата коалиция ще доведат до това, че собствениците няма да искат да харчат пари за ремонти”, допълва предприемачът.

Недостигът на жилища в големите градове на Германия е една от причините, накарали Ангела Меркел да предложи мерки за контрол на наемите. Същевременно строителни компании са инвестирали над 119 млрд. евро в ново жилищно строителство и мащабни реконструкции на стари сгради през първите 9 месеца на годината, което е с 2 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Плановете им за възвръщане на вложенията вероятно няма да се реализират.

Ако предложенията на управляващата коалиция бъдат въведени в законодателството, собствениците на жилища няма да могат да подписват договори за наем при прекомерно високи цени. “Таванът” е 10% над средното за квартала, в който се намира жилището. Освен това разходите за ремонти по имотите няма да могат да се прехвърлят на наемателите за неопределено време – залага се краен срок от 10 години.

Отделните провинции също ще имат възможност да налагат допълнителни регулации в градовете с най-сериозен недостиг на жилища.

Двете правила определено объркват плановете на строителните компании и на инвеститорите в имоти, които ремонтираха стари жилища с намерението да ги пуснат на пазара при по-високи наемни равнища.

В най-големите градове на Германия наемите са нараснали с 10 на сто през последните 2 години. Новото строителство в страната обаче изостава от търсенето – на година са необходими по 250 хил. нови жилища, а заради кризата през последните години на пазара излизат и под 180 хил. нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още