IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческите сгради в Европа привличат все по-голям инвеститорски интерес

Проектите за преустройство са сложни, но ако са направени правилро, носят по-голяма печалба

11:58 | 22.11.13 г.
Историческите сгради в Европа привличат все по-голям инвеститорски интерес

В сърцето на Берлин един германски строител трансформира седем исторически сгради, въплътили три века на архитектурни традиции, в комплекс със смесена употреба, пише Wall Street Journal.

Сред имотите са построената през 1791 г. сграда на масонска ложа и офис сграда от 1920 г., където се е помещавал Институтът по пощи и телекомуникации на бившата ГДР. Те ще бъдат превърнати в апартаменти, офиси, магазини, хотел и пазар на открито с обща площ над 125 000 кв. м.

Строителната компания Freiberger Holding GmbH инвестира 300 млн. евро в проекта, който носи името Forum Museumsinsel.

Проектът е показателен за една тенденция - строителите в Европа все по-често намират печеливши възможности в трансформацията на исторически имоти в модерни сгради със смесена употреба на фона на бавното отърсване на Стария континент от финансовата криза.

Подобни проекти обаче могат да са доста сложни, тъй като изискват одобрения, възможни са технически проблеми и недостиг на финансиране. Ако обаче бъде направено правилно, преустройството може да бъде по-печелившо от традиционното строителство, твърди Дайвид Томбак от британската държавна агенция English Heritage, която следи за съхраняването на историческите сгради на Острова.

Засилващият се интерес към историческите сгради кара някои собственици да пуснат имотите си на пазара. Друг подобен обект в Берлин в момента се продава за около 200 млн. евро, посочва Алекзандер Кропф от Jones Lang LaSalle.

По думите му недостигът на качествено ново строителство напоследък в комбинация със засилващото се търсене и бума на технологичните компании правят сегашния момент идеален за инвестиции в бизнес имоти в Берлин.

Първата фаза от изграждането на Forum Museumsinsel започна през октомви и се очаква да завърши до края на 2014 г. Freiberger Holding се надява да получи разрешение от местните власти за последната фаза до началото на следващата година.

Строителят вече е намерил и няколко наематели. Deutsche Telekom пописа договор за наем на бивша университетска сграда, която архитектът Дейвид Чипърфийлд превръща в образователен център за компанията. Останалата част от площите ще бъде наета от юридически, счетоводни и медийни компании, твърди главният изпълнителен директор на Freiberger Holding Клаус Кирхбергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още