IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Хонконг все още е застрашен от прегряване

Цените на жилищата са нараснали над двойно заради наплива от заможни купувачи от континентален Китай

10:45 | 17.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Хонконг все още е застрашен от прегряване

Пазарът на имоти в Хонконг все още е застрашен от прегряване, а евентуално увеличение на лихвите "без съмнение" ще засегне града, заяви главният изпълнителен директор на местната Финансова агенция Норман Чан, цитиран от Bloomberg.

По думите му изгледите за местния имотен пазар са несигурни и не е ясно дали той е навлязъл в нов цикъл на спад. Чан допълни, че нововъзникващите пазари ще бъдат изправени пред риск от отлив на капитал, валутна обезценка и спад на цените на активите, след като Федералният резерв на САЩ започне да оттегля стимулите, които предлага в момента. 

"Ако лихвите нараснат заради оттеглянето (на стимулите) на Фед, Хонконг без съмнение ще бъде засегнат, особено заради факта, че пазарът на имоти тук все още показва признаци на прегряване,"  заяви Чан. "Споменавал съм, че дълговете на домакинствата все още са на високо ниво, като представляват около 61% от БВП".

Цените на жилищата в Хонконг са нараснали над двойно заради наплива от заможни купувачи от континентален Китай, рекордно ниските ипотечни лихви и процъфтяващия имотен сектор. През февруари местните власти въведоха най-строгите мерки за контрол на сектора до момента, включващи удвояване на гербовия налог за всички имоти, струващи над 2 млн. хонконгски долара.

Според Чан прегряването на имотния пазар носи най-голям риск  за икономиката на града. За да се реши дали пазарът е навлязъл в цикъл на понижение на цените, трябва да бъдат разгледани група от фактори, включително предлагането на имоти, цените на имотите и покупателната сила на кредитополучателите.

"Ако се формира цикъл на понижение, ще обмислим постепенно облекчаване на мерките за затягане", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 17.11.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още