IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания не планира ограничения въпреки високата задлъжнялост на домакинствата

Към края на юни датските домакинства са имали дългове за 490 млрд. долара

12:35 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дания не планира ограничения въпреки високата задлъжнялост на домакинствата

Датското правителство няма планове да ограничава частното кредитиране, като вместо това работи върху мерки, целящи да помогнат на най-задлъжнелите домакинства в света да запазят достъпа си до евтини заеми, съобщава Bloomberg.

Докато властите в съседните Норвегия и Швеция обмислят начини за ограничаване на кредитирането, Дания твърди, че задлъжнялостта не е проблем, защото домакинствата могат да използват пенсиите и капитала си под формата на жилища и недвижими имоти, ако изпаднат в затруднено финансово положение. Датчаните дължат на кредиторите си 310% от разполагаемите си доходи, сочат данни на ОИСР. Това е почти два пъти над нивата в Швеция, където централната банка предложи да се въведе праг от 200% върху дълговете като предпазна мярка за финансова стабилност. 

Датските домакинства имат малко стимули да намалят задлъжнялостта си. Правителството непрекъснато намира начини да гарантира, че кредитополучателите могат да продължат да използват популярните едногодишни облигации за финансиране на ипотеки с период, достигащ 30 години. Благодарение на това датчаните се радват на рекордно ниски лихви, подкрепяни от ААА кредитния рейтинг на родината си, която има статут на убежище от дълговата криза в Европа.

Анализаторът Андреас Хакансон от Стокхолм обаче предупреждава, че ръстът на частните дългове, дори и да е компенсиран от активи, може да е опасна политика. Той твърди, че достъпът до пенсионните спестявания и жилищния капитал може да е труден в периоди на пазарен стрес, когато нуждата от тях е най-силна.

Икономическият министър Хенрик Ларсен обаче настоява, че въздействието от кредитите зависи от техния характер и от активите, с които са обезпечени те. Той смята, че страната не е в риск, въпреки че "жилищните дългове са най-големият товар". Това се дължи на факта, че правителството е "въвело мега-здравословни кредитни оценки".

Преди няколко дни Европейската комисия предупреди, че в Дания се наблюдават "макроикономически дисбаланси във връзка с високото ниво на дълговете на домакинствата" и движенията на жилищния пазар. Рисковете отчасти са смекчени от концентрацията на задлъжнялостта в "домакинствата с високи доходи", които не са толкова уязвими към резки промени на лихвите, се посочва в становището на комисията.

По данни на централната банка към края на юни датските домакинства са имали дългове за 2,73 трлн. крони (490 млрд. долара), докато пенсионните спестявани са били на стойност 2,49 трлн. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още