IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в САЩ вече поглеждат към по-малките пазари

Придобиването на имоти на по-малки пазари крие своите рискове, предупреждават анализатори

13:32 | 11.11.13 г. 3
Инвеститорите в имоти в САЩ вече поглеждат към по-малките пазари

Инвеститорите в бизнес имоти се насочват към по-малките пазари в търсене на по-висока възвръщаемост, след като най-привлекателните сгради в най-големите градове на САЩ вече са разграбени, пише Bloomberg.

Търсенето на офис сгради, търговски центрове и складове в градове като Рино, щата Невада, Грийнсбъро, щата Северна Каролина и Луисвил, щата Кентъки, нараства на фона на спада на доходността от имоти по крайбрежието и в големите градове. Имотите в покрайнините на големите градски райони също привличат интерес, като цените на офисите в предградията нарастват по-бързо от тези в централните части, според индекс, изчисляван от Moody's Investors Service и Real Capital Analytics Inc.

Купувачите, конкуриращи се за първокласни сгради, предизвикаха оживление на пазара на имоти в градове като Ню Йорк и Сан Франциско. След това те се насочиха към второстепенни пазари като Хюстън и Портланд, Орегон, а сега местят вниманието си към по-малките райони. "Доходността на тези пазари се компресира доста бързо", коментира Хесам Наджи от Marcus & Millichap Real Estate Investment Services.

По данни на Real Capital продажбите на бизнес имоти в доларово изражение са скочили с 222% в Рино през осемте месеца до края на август на годишна база. В Луисвил увеличението е със 173%. Тези повишения бият ръста в Манхатън, където продажбите са се увеличили с 86%. В Грийнсбъро, Северна Каролина, продажбите са нараснали със 157%.

Според Ед Фрич от Highwoods Properties Inc. едно от преимуществата на инвестирането на по-малки пазари е, че наемите там са по-стабилни в сравнение с големите градове. Въпреки че наемите в Ню Йорк отчитат по-големи скокове при процъфтяваща икономика, те падат повече в тежки времена, обяснява експертът.

Наджи отбелязва също, че на по-малките пазари наличието на кредитиране се подобрява на фона на съживяването на икономиката, което засилва търсенето на имоти.

Уолтър Пейдж от CoStar Group Inc. отбелязва, че при липсата на ново строителство и бавното възстановяване на икономиката някои пазари в предградията могат догодина да достигнат точка, в която ще отчитат ръст, а не понижение на наемите.

Не всички инвеститори в имоти обаче поглеждат отвъд големите градове. От финансовата криза и последвалата рецесия насам много тръстове за инвестиции в имоти продават имоти на по-малките пазари и се съсредоточават върху най-качествените сгради на най-желаните пазари в САЩ.

"Публичните тръстове за инвестиции в имоти едва ли ще започнат да купуват в перфиерните пазари", твърди Рич Мур от RBC Capital Market. "Инвеститорите не искат това".

Освен това големите институционални инвеститори, като фондовете за частен капитал например, като цяло нямат много инвестирани средства на подобни пазари. В по-малките райони купувачи по принцип са местни или регионални компании и инвеститори с тясна собственост, посочва Боб Бах от Newmark Grubb Knight Frank в Чикаго.

Придобиването на имоти на по-малки пазари крие своите рискове. Ако в бъдеще продавачът реши да продава, пулът от кандидат-купувачи може да е по-ограничен в сравнение с големите пазари, предупреждава Райън Северино от Reis Inc. в Ню Йорк. "Тук определено има риск, свързан с ликвидността", обяснява той.

Освен това нарастващите лихви могат да осутеят някои планирани продажби на имоти поради допълнителните разходи за кредитиране. Въпреки че по-високите лихви създават риск за всички купувачи на имоти, онези от тях, които пазаруват на малките пазари, вероятно ще се конкурират с по-малко кандидати в сравнение с големите пазари като Ню Йорк и Сан Франциско.

"Конкуренцията не е голяма", твърди Северино". "Цените вероятно са по-разумни на тези пазари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
Лошо , много лошо... http://***/news/25595/1/1/Imotite-v-Sofiya-veche-poskupvat.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
винаги е така , всичко тече но нищо не се променяЦените пак тръгнаха Нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Балона пак се надува! Аман от алчност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още