IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Истанбул продължава да се нагорещява

През август цените на новите жилища са нараснали средно с 2,66% на месечна база и с 13,8% на годишна

16:12 | 07.11.13 г.
Пазарът на имоти в Истанбул продължава да се нагорещява

Пазарът на имоти в Истанбул не показва никакви признаци на охлаждане, а темпото на растеж през последните месеци даже се ускорява, според консултантите от Universal21, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

В имоти в града инвестират както местни, така и чуждестранни лица, като през август цените на новите жилища там са нараснали средно с 2,66% на месечна база и с 13,8% на годишна. От Universal21 твърдят, че това темпо е с над 1 процентен пункт над средното за Турция за същия период.

"За инвеститорите, закупили имот през 2010 г., последните три години носят годишни повишения между 12 и 15%. Малко са пазарите на имоти по света, които отчитат подобни ръстове", коментира Моника Анджа, директор на Universal21.

Тя прогнозира, че цените ще продължат да вървят нагоре. "Има все повече инвеститори от Близкия изток в резултат на отварянето на пазара за чуждестранни инвеститори преди повече от година", споделя Анджа.

По данни на анализаторите от Gyoder от януари 2010 г. имотите в Истанбул са поскъпнали средно с 31%. Ако сегашното темпо на растеж се запази, в рамките на следващите шест месеца е възможно да се достигне прага от 50%, твърдят от Universal21.

Анализаторите на компанията смятат, че в момента най-добър капиталов растеж в Истанбул предлагат студиата и апартаментите с две спални. Преди да се втурнат на пазара обаче, чужденците трябва да се запознаят с местните правила, практики и реалности, включително евентуалната доходност от наем и търсенето в отделните райони, съветват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още