IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йоханесбург с амбиции да се нареди сред горещите дестинации за инвестиции в имоти

Строителен предприемач иска да преобрази западналата индустриална зона в центъра на града

09:39 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Йоханесбург с амбиции да се нареди сред горещите дестинации за инвестиции в имоти

Йоханесбург също има амбиции да изгрее на сцената на горещите дестинации за инвеститорите в имоти. Млад строителен предприемач подготвя амбициозен план за строителство и реновация на западналата индустриална зона в сърцето на града, съобщава CNN.

Проектът Maboneng Precinct („място на светлината“ в превод от сото) на Джонатан Лийбман предвижда пълна трансформация на източната част на централния бизнес район в града. В момента районът е със смесено застрояване и е по-оживен през почивните дни заради множеството ресторанти.

Според Лийбман старата индустриална зона вече е започнала сама да се трансформира заради засиленото търсене на бизнеса и на хората, които искат алтернатива.

Предприемачът и неговият екип притежават общо 35 имота в района и от 2008 г. насам са осъществили 10 сгради от планираните. „Инвестицията се изплаща финансово, но по-скоро в средносрочен и дългосрочен план“, коментира той.

Първият проект от Maboneng Precinct е наречен "Arts on Main"- творчески център с ресторант, бар на покрива и изложбено пространство. Сградата приютява студиата на едни от най-уважаваните творци в Южна Африка.

Цените на апартаментите в Maboneng варират от 280 хил. ранда (28 500 долара) до 3 млн. ранда (305 хил. долара). Според Джонатан Лийбман откакто той е започнал да купува стари сгради в района, цените са започнали да растат.

Първоначално той е купувал сградите за 100 евро за кв. м, но оттогава цените почти са се утроили. Въпреки това обаче според него цените в района все още са доста по-конкурентни в сравнение с предградията.

Въпреки ниските цени по западните стандарти, Maboneng е недостъпен за средностатистическите граждани на страната. ЮАР е най-голямата икономика на континента, но 23% от населението живее под прага на бедността.

Това обаче не спира инвеститорите. Kempston Group е една от останалите компании, които инвестират в имоти в Йоханесбург, като към днешна дата притежава над 100 промишлени, търговски и земеделски имоти в региона.

Компанията спечели и проект за трансформация на известния небостъргач City Ponte в центъра на Йоханесбург, построен през 70-те години на миналия век. Някога небостъргачът е бил сред най-желаните и елитни адреси, но днес се разглежда по-скоро като символ на градския разпад.

Групата е инвестирала няколко десетки милиона долара в обновяването на сградата. Ремонтът на жилищната част е приключен, а 500-те апартамента – продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още