IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубайската Damac Properties търси 500 млн. долара от пазарите

В момента Damac строи общо 21 175 жилища в Близкия изток, които трябва да бъдат пуснати до края на 2017 г.

12:18 | 05.11.13 г.
Дубайската Damac Properties търси 500 млн. долара от пазарите

Дубайската компания Damac Properties обяви, че планира да набере 500 млн. долара от продажбата на глобални депозитарни разписки в Лондон в опит да спечели от съживяващия се пазар на недвижими имоти в емирството, съобщи Financial Times.

Емисията на Лондонската фондова борса идва на фона на наратващия оптимизъм сред банкерите за все по-големия брой компании от Персийския залив, които планират листване на местните и чуждестранни пазари.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай отчита силен растеж от шест месеца насам, което засилва опасенията от евентуален нов балон, въпреки че средните стойности в града са под пиковите равнища от 2008 г.

"Мисля, че пазарът в момента е добър", коментира Хюсеин Саджуани, президент и основател на Damac. "Пазарът на ценни книжа е позитивен, а пазарът на имоти е в положителен цикъл на растеж", допълва той.

Депозитарните разписки ще бъдат предложени от две фирми, собственост на Саджуани и семейството му - Al Firdous Holding и Sahira Company. Той обаче ще остане мажоритарен акционер след листването.

Оживлението на пазара на имоти в Дубай подсили финансовите резултати на Damac. За 2012 г. тя отчита приходи от 692 млн. долара и печалба 212 млн. долара. През първите шест месеца на тази година компанията отчита приходи от 631,9 млн. долара и печалба от 332 млн. долара.

Брутните маржове на печалбата за проектите, завършени от компанията през 2010 и 2012 г., са били средно 44%, като за първата половина на 2013 г. те достигат 64%. Маржовете между 2006 и 2013 г. са били средно 46%.

Саджуани отхвърля твърденията, че клиентите може да са разочаровани от маржовете на печалбата на фирмата му, като заявява, че онези от тях, които са били принудени да се преместят в други имоти преди няколко години, когато компанията отмени някои свои проекти, също са спечелили от съживяването на цените на имотите в Дубай. "Всички печелим - и те, и ние", казва той.

Саджуани - богат предприемач, чиято фирма има противоречива история в Дубай, твърди, че Damac вече е доказала способността си да оцелява в кризата.

По-рано репутацията на компанията пострада заради закъснения по проекти и юридически проблеми, но сега целта ѝ е да завършва в срок имотите си, които са особено популярни сред инвеститори от Близкия изток, Индия и Русия.

От първия си жилищен проект през 2002 г. Damac е завършила общо 8 887 апартамента на обща стойност 3,1 млрд. долара. През първите шест месеца на 2013 г. на пазара са излели 1 692 построени от компанията жилища.

В момента Damac строи общо 21 175 жилища в Близкия изток, включително в Абу Даби, Йордания, Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Ливан, като те ще бъдат пуснати до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още