IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с най-силно тримесечие от 5 години

Регистриран е силен ръст на интереса към индустриалните имоти

10:01 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Европа с най-силно тримесечие от 5 години

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са записали най-силното си тримесечие от пет години насам в периода юли – септември, отчитат от консултантската компания Cushman & Wakefield.

За периода инвестициите са нараснали с 5,1% спрямо предходното тримесечие и със 17,7% на годишна база до 35,9 млрд. евро. За цялата година до края на септември се отчита повишение от 20,4% до 149,3 млрд. евро, сочат данните на компанията.

За цялата година експертите очакват инвестициите в бизнес имоти в Европа да нараснат до 145 млрд. евро, още повече, че началото на последните три месеца от годината е било доста силно.

„Пазарът започва бързо да расте“, коментира Ян Вилем Бастин от Cushman & Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка. „Засилва се търсенето на основните второстепенни пазари, както и търсенето на пазари, които бяха отбягвани доскоро – в Южна Европа. Имаме и търсене на качествени второстепенни активи във водещите градове“, допълва той.

Остава висок интересът на инвеститорите към Франция, Великобритания и Германия. Инвестициите в бизнес имоти в трите страни достигат 65% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през тримесечието. За сравнение, през предходното тримесечие делът на инвестициите в трите страни беше 57% от общия дял.

Интересът обаче се разпростира и към други пазари. В Централна Европа например се наблюдава 179% ръст на инвестициите в бизнес имоти, а цените започват да се стабилизират, отчитат експертите.

От компанията посочват още, че не може да се прогнозират тенденциите при търсенето и в каква посока ще тръгне то. Сигурното е, че тенденциите при цените ще се ускорят, посочва се в доклада.

Същевременно компанията отчита и засилване на интереса към индустриалните имоти – обемът на инвестициите през третото тримесечие е нараснал със 189%. Следват офисите, където се отчита повишение на инвестициите от 18 на сто.

Същевременно инвестициите в търговски имоти са записали спад от 10 на сто заради липсата на достатъчно качествени активи, както и липсата на финансиране.

Отчита се и по-засилена активност на международните инвеститори – делът им през третото тримесечие достига 43%, докато към края на първото полугодие беше 39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още