IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът в Лондон поглежда на изток

Повече от половината от фирмите са преместили част от дейността си или са избрали изцяло нов офис в по-евтин район на британската столица

10:35 | 04.11.13 г.
Бизнесът в Лондон поглежда на изток

Повече от половината от фирмите в Лондон, без нововъзникналите, са преместили част от дейността си или изцяло за избрали нов офис в източната част на града. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирано от онлайн изданието Property EU.

"Нарастващите наеми и липсата на подходящи офис площи са ключовите фактори, които принуждават наемателите да разширяват все повече обсега си при избора на място за своите дейности", посочва се в доклада, анализиращ сделките за наеми в централната част на Лондон и тенденциите при преместванията през тази година.

С изключение на новите компании 52% от всички анкетирани наематели са преместили част или целите си дейности, като най-много фирми са се изнесли от Сохо и Ковънт Гардън. Един от последните примери е Facebook, която организира преместването си от Севън Дайълс на Брок стрийт в Юстън.

Подпазарите, от които са се изнесли най-малко компании, са Кингс Крос, Юстън и Марилбоун, Саутбанк и Виктория. Всъщност наемателите на Виктория са най-лоялни от всички, като 88% от всички сделки за наем в района са с участитето на фирми, които вече са базирани на този подпазар. Следват Хамърсмит, Мейфеър и Сейнт Джеймс.

Нововъзникващи райони като Кингс Крос и Юстън и Мерилбоун в Уест Енд, както и Саутбанк, Кларкънуел и Шордич в Ситито, са с най-голям дял на новопреместилите се компании: над половината от наемите там са от фирми, които преди това са били на други подпазари.

Стабилната миграция на компании от запад на изток е очевина и набира скорост на фона на нарастващите наеми и ниските нива на неусвоените площи, които принуждават наемателите да се насочат към алтернативни локации.

Най-голяма готовност за преместване демонстрира медийният и технологичен сектор. Малко над 70% от фирмите от сектора са сменили офисите си, от тях над половината са се преместили от традиционни медийни центрове като Сохо, Ковънт Гардън и Нохо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още