IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Хонконг купувачи на луксозни жилища се редят на опашка

Въпреки прогнозите за рязък спад на цените на жилищата през следващите години, много купувачи искат да рискуват и да се сдобият със собствен дом

09:26 | 04.11.13 г.
В Хонконг купувачи на луксозни жилища се редят на опашка

В търговски център в един от водещите търговски райони в Хонконг над 100 души чакат търпеливо за асансьора, който да ги отведе до етажите за пазаруване - не за да си купят луксозни чанти или дрехи, а за апартаменти с цени до 4,4 млн. долара, пише Ройтерс.

30-годишният банкер Фостър Лий е сред късметлиите, получили шанс да придобият апартамент след лотария, при която 1 600 души се бореха за едва 80 луксозни жилища.

"Очаквах цените на жилищата да паднат преди четири години, а те продължават да нарастват", обяснява Лий, който планира да закупи за семейството си един от апартаментите, предлагани от New World Development и Wheelock & Company Ltd в един от най-елитните райони на града.

По всичко личи, че търсенето от страна на местни и китайски купувачи нараства благодарение отчасти на големите отстъпки, които предлагат строителите в опит да компенсират гербовия налог, наложен преди година с цел охлаждане на цените, които от 2008 г. са скочили със 120%.

Бумът бе предизвикан до голяма степен от кампанията на Федералния резерв на САЩ за печатане на долари, целяща да измъкне американската икономика от глобалната финансова криза. Благодарение на нея кредитите поевтиняха, тъй като валутата на Хонконг е "вързана" с щатския долар. Така тази политика се отрази на местния пазар на имоти.

Сега обаче някои анализатори очакват цените да паднат на фона на прогнозите, че Фед ще започне да изтегля финансовите си стимули в рамките на следващите няколко месеца.

Независимо от това много купувачи на жилища като Лий загърбват прогнозите за спад на цените с до 50% през следващите 12 месеца и решават да рискуват.

Според наблюдатели на сектора до 30% от купувачите в популярни проекти напоследък са от континентален Китай. Тяхното присъствие на пазара падна до под 12% спрямо 43% след мерките за охлаждане на пазара, въведени през октомври миналата година.

"На фона на субсидиите за гербовия налог от страна на строителите много китайски купувачи отново се връщат на пазара", коментира анализаторът от CLSA Никол Уон. Тя има предвид данъка от 15%, наложен върху покупките на жилища от чуждестранни купувачи, който според мнозина е бил насочен именно към китайците от континенталната част на страната.

Някои анализатори твърдят, че засилването на пазара на луксозни жилища напоследък се дължи и на факта, че хората бързат да направят покупка преди очакваното повишение на основната лихва, което би могло да доведе до срив на пазара на имоти в Хонконг.

"Купувачите се опасяват, че банките още повече ще затегнат кредитирането", отбелязва Дженифър Уон от KPMG в Хонконг. "Това е една от причините те да нямат нищо против да платят малко повече - могат да си осигурят ипотечен заем при ниска лихва".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още