IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти установиха взаимовръзка между високата безработица и собствеността

Удвояването на нивото на собственост може да доведе до двоен и по-висок ръст на безработицата в даден регион

12:53 | 01.11.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Икономисти установиха взаимовръзка между високата безработица и собствеността

Високите нива на безработица имат тясна връзка със собствеността на жилищата. Това се посочва в научен доклад на професора по икономика от Warwick University Андрю Освалд и Дейвид Бланчфлауър, професор по икономика в Dartmouth College, Ню Хемпшиър, и бивш член на Комитета по паричната политика на Bank of England.

Собственото жилище значително ограничава мобилността на домакинствата, подчертава Освалд, цитиран от Ройтерс. Обикновено собствениците на жилища трудно се решават да търсят работа другаде, а много от тях се отказват да приемат работно място заради пътуването.

Установено е и също така, че собствениците обикновено се съпротивляват на откриването на нови фирми в кварталите им. Във Великобритания например този феномен е известен като NIMBY – акроним от Not In My Back Yard.

Икономистите са анализирали данни от 1950 г. до наши дни за всички американски щати, без Аляска и Хаваите, като са установили, че удвояването на нивото на собственост може да доведе до двоен и по-висок ръст на безработицата в даден регион.

„С насърчаването на собствеността ние всъщност разрушихме пазара на труда“, коментира Освалд.

Икономистът посочва, че взаимовръзката в голяма степен обяснява рекордно високата безработица в Испания например, където собствениците на жилища достигат 80% от населението. В Швейцария обаче собствениците на жилища са 30%, а безработицата – само 3%.

Безработицата в Германия – още една държава предимно с наематели, а не собственици, също е значително по-ниска.

Андрю Освалд коментира, че са правени и други независими проучвания от финландски икономисти, които също са установили подобна взаимовръзка.

„Ако политиците не осъзнаят това, високият дял на собствениците постепенно може да доведе до „ерозия“ на индустриалната база на страните“, посочва икономистът, като допълва, че установената взаимовръзка би трябвало да тревожи политиците в държави, които насърчават покупката на собствени жилища чрез данъчни облекчения и субсидии за ипотечните кредити.

В момента доста агресивни стимули за покупка на собствено жилище се прилагат на британския пазар на имоти. Андрю Освалд предупреждава, че темповете на ръст на цените на жилищата на Острова вече изпреварват значително темповете на ръст на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Профовете са открили топлата вода :-) В бедните държави процентът на собственост е много по-висок, отколкото в богатите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
afterd
преди 10 години
В статията се говори за жилищата, купени на кредит и са прави професорите, че в даден момент могат да ограничат мобилността. Хем си се вързал да плащаш, хем има опасност да останеш без жилището. "Собствено" трябва да се нарича само когато е купено без ипотечни кредити и със собствени пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Тия професори, дали имат собствени жилища, че ..така са се активизирали да правят такива открития !? :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
STGEORGE
преди 10 години
Интересно, защото навремето Роналд Рейгън 'натисна' Банките в Америка да раздават ипотечни кредити с по-ниски лихви за да могат хората от средната класа да че чувстват по-сигурни и съответно по-малко да се бунтуват!Има пряка връзка м/ду това да нямаш дом и криминалните прояви!(всъщност това е основният криминогенен фактор, останалите като брой полицаи, прокурори; съдии; затвори са второстепенни фактори)Когато някой живее под наем и загуби работата си той бързо губи и своето жилище след което или става престъпник или излиза да протестира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
Професорите откриха, че който няма и една риза на гърба си, е готов да работи каквото и да е. Аферим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Експерти, Майстори... И тям подобни - да им таковам майсторлъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Никой няма избор да избира "пропагандата"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Че ти ако нямаш собствено жилище, в което да можеш да се прибереш и да чувстваш сигурност, топлина, закрила- значи си ДЪРВО БЕЗ КОРЕН !Дайте сега- в името на "пазара", да живеем днес "тук", утре "там", а жилища да имат тези, които прибират добавената стойност!"Инвестора", опасна пропаганда пускате, целяща окончателно разбиване и разрушаване на семейството и дома като клетка на обществото! Революция си просите май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още