IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е Азия от криза заради високата задлъжнялост на домакинствата?

Вътрешните рискове на местните финансови системи нарастват все повече, според експерт

10:22 | 01.11.13 г.
Застрашена ли е Азия от криза заради високата задлъжнялост на домакинствата?

Високата задлъжнялост на домакинствата предизвиква опасения за жилищния сектор в Азия, но дори и при признаците за повишение на лихвите по ипотеките вероятността от криза, подобна на тази в САЩ, е малка, пише CNBC.

В целия регион нивата на дълговете на домакинствата са високи - по данни на Standard & Poor's в Малайзия те преставляват 81% от брутния вътрешен продукт (БВП), в Тайланд - най-малко 77%, в Сингапур – също 77%, и в Южна Корея - 75%.

"До момента ситуацията в Азия бе добра, но вътрешните рискове на местните финансови системи нарастват все повече. Така че ако се повтори случилото се през 2008 г., последиците ще са още по-съкрушителни", коментира управляващият директор от S&P Ритеш Махешвари.

"В момента, в който настъпи корекция на жилищните цени с над 20%, хората ще изпаднат в отрицателен капитал", допълва той.

Експертът отбелязва още: "Отрицателен капитал в Азия не означава начало на фалит. Нашата нагласа не е, че жилището е с по-малка стойност от заема, защото банката може да изземе останалите активи на длъжника". В САЩ това не е така - там банките нямат право да предявяват претенции към други активи в случай, че банката конфискува жилището.

Някои анализатори са на мнение, че азиатските купувачи едва ли ще се откажат от ипотеките си. "Семействата в този район като цяло обединяват спестяванията си", обяснява Фредерик Нойман от HSBC. "За разлика от САЩ в Азия няма добър индивидуален фалит, от който хората могат да излязат след няколко години. В Азия хората носят товара от това до края на живота си. Много е трудно досието им да се изчисти, за разлика от САЩ", добавя той.

Освен това ипотеките в Азия не са секюритизирани, като банките държат кредитите в балансите си.

Махешвари също не очаква спадът на цените на жилищата в Азия да е толкова остър, както в САЩ. "Част от причините за острия спад в САЩ бе, че хората теглеха кредити, обезпечени с жилищата им, за потребителски цели. Тук няма подобна практика", обяснява експертът.

Нойман обаче предупрежава, че високата задлъжнялост на домакинствата може да предизвика по-мащабни проблеми.

"Докато лихвите не растат, а цените на жилищата продължават да вървят нагоре, не смятаме, че потреблението ще бъде засегнато. След като лихвите започнат да се покачват обаче, със сигурност потреблението в Азия ще бъде засегнато остро", коментира икономистът. Все пак той прогнозира, че лихвите няма да тръгнат нагоре в рамките на най-малко още една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още