IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HafenCity - "новият" Хамбург

Изграждането на мащабния проект напредва

09:25 | 01.11.13 г.
<p>
	HafenCity е един от най-мащабните проекти за реновация и строителство в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

HafenCity е един от най-мащабните проекти за реновация и строителство в Европа. Снимка: Ройтерс

HafenCity, най-големият градски проект, който се строи в Хамбург, достигна средната фаза от строителството, което се очаква да продължи общо 23 години, съобщава онлайн изданието World Property Channel.

На този етап в комплекса, разположен в Елбе, са завършени общо 56 обекта, като други 46 са в строеж или фаза на планиране. Общата инвестиция в проекта възлиза на 8 млрд. евро частно финансиране и 2,4 млрд. евро държавни ресурси.

HafenCity се отличава от останалите регенерационни проекти в няколко аспекта. Той е с централна локация - намира се само на 800 м от кметството в Хамбург. Освен това действително е със смесена употреба - след завършването му през 2025 г. в него ще има 50% офиси, 30% жилищни площи и 20%, отделени за култура, отдих, търговия и образование.

Ще бъдат създадени 45 хил. работни места, ще има и 6 хил. жилища.

Интензивното изграждане на HafenCity започна през 2002 г., като напредва от запад на изток и от север на юг с планове за 13 нови квартала. Западната част до голяма степен е завършена, като в момента там живеят около 2 хил. души. В района има и разнообразие от магазини и ресторанти.

В началото на 2014 г. HafenCity University (HCU) ще отвори врати за 2 хил. студенти, присъединявайки се към Kuhne Logistics University и Medical School Hamburg, които се преместиха в нови сгради в Хамбург през септември 2013 г.

През първите три тримесечия на 2013 г. в HafenCity са отдадени под наем имоти с площ 20 хил. кв. м на цени между 11 и 24 евро/кв. м. В момента в комплекса има още 40 хил. кв. м, които готови да бъдат наети.

По последни данни 450 компании вече са се преместили в HafenCity. В тях работят 9 хил. души. Сред големите наематели са Unilever и логистичният конгломерат Kuhne & Nagel. През тази година офиси в комплекса отвориха BP и Hajin Shipping.

Хамбург е вторият по големина град в Германия и най-богатият на глава от населението. Цените на имотите там са сред най-високите в страната.

Снимки от строителството на HafenCity вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още