IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците са най-активните купувачи на луксозни имоти

Руснаците и американците също ще са основен двигател на международния пазар на луксозни имоти ново строителство

14:55 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайците са най-активните купувачи на луксозни имоти

Китайците са най-активните купувачи на луксозни имоти ново строителство в света, посочва се в доклад на консултантската компания Knight Frank.

Китайските купувачи на жилища предпочитат Хонконг, Ню Йорк и Лондон като основни дестинации в чужбина. Висока е и тяхната активност в Сидни, Куала Лумпур и Банкок.

Средната цена за жилище, плащана от китайските купувачи, достига над 2,8 млн. долара, като се търсят предимно жилища с 2-3 спални.

Вторите най-активни купувачи на луксозни имоти ново строителство в света са гражданите на Сингапур, които се насочват към Лондон, Малайзия и Токио. Руснаците са третите най-активни купувачи на луксозно ново строителство, като предпочитат Лондон, Ню Йорк и Монако.

Британците, известни с традициите си да притежават имот в чужбина, също са сред най-активните купувачи на ново луксозно строителство. Най-предпочитаните от тях дестинации са Лазурният бряг, Италия и Ню Йорк, посочват експертите.

Активни на международния пазар на луксозни имоти ново строителство са също гражданите на САЩ, Хонконг, Индонезия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Италия и Индия. Лондон, Ню Йорк, Париж, Женева, Дубай и Монако са сред най-желаните от тях дестинации.

От началото на глобалната финансова криза частните инвеститори засилиха активността си на водещите пазари на първокласни жилища в търсене на убежище за парите си, посочва се в доклада. Оттогава досега цените на първокласните жилища във водещите дестинации, например Дубай и Хонконг, нарастват силно, достигайки дори двойно повишение.

Ценовият ръст се диктува основно от засиленото международно търсене и ограниченото предлагане на водещите пазари, особено Лондон и Хонконг.

Като се има предвид развитието на икономиките в Азия и темповете на формиране на богатството, може да се очаква купувачите на луксозни имоти от Азия да останат водещи играчи в бъдеще. Все по-осезаема роля ще имат и руските и американските частни инвеситори.

Засилена активност се очаква и от латиноамериканските купувачи, най-вече богати лица от Бразилия и Мексико.

Държавите от Южна Европа, които изпитват затруднения с бюджета, разчитат много на засилената активност на купувачите на имоти извън държавите от Европейския съюз. Гърция, Испания и Португалия приеха специални законодателства, съгласно които частните инвеститори в имоти на определена стойност получават разрешително за пребиваване в страните.

Турция също разшири списъка си с държави, гражданите на които могат да купуват имоти в страната без ограничения. Чуждите собственици на имоти могат да получат разрешително за пребиваване за срок от една година, а след пет години пребиваване в страната биха могли да кандидатстват и за гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още