IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия напредва с изграждането на азиатския Канари Уорф

Мега проектът за финансов център в столицата Куала Лумпур ще влоши ситуацията със свръхпредлагането на офиси, предупреждават експерти

12:06 | 29.10.13 г.
Малайзия напредва с изграждането на азиатския Канари Уорф

Малайзия напредва с амбициите си да се присъедини към редиците на световните финансови центрове, като кани строители и инвеститори да се включат в изграждането на обширен бизнес квартал в столицата. Страната се надява да превърне района в азиатската версия на "Канари Уорф" в Лондон, пише Financial Times.

Куала Лумпур е най-големият център за ислямско финансиране в Азия, но фондовият пазар там е много по-малък от този в съседен Сингапур.

Столицата напредва с осъществяването на амбициите си, но анализатори предупреждават, че проектът може да се превърне в тежест за крехките държавни финанси.

Планът, известен като Tun Razak Exchange (TRX) на името на бащата на премиера, бе обявен в момент, в който Малайзия се бори с най-серизония си финансов дефицит от десетилетия.

Миналата седмица министър-председателят Наиб Разак обяви, че ще бъде въведен потребителски данък, а субсидиите ще бъдат орязани, за да бъде овладян държавният дълг, който е сред най-високите в Азия като процент от брутния вътрешен продукт (БВП).

Анализатори смятат, че публичните задължения на страната се дължат до голяма степен на дълговете на свързани с държавата фирми, включително 1MDB - държавният фонд, който финансира новия комплекс.

Компании за недвижими имоти, включително CBRE, вече започнаха да събират заявки за интерес от страна на инвеститори и строители за първата фаза на TRX, който ще се състои от 4 офис кули, луксозен хотел, 5 жилищни сгради и търговски център.

Дори и финансите да бъдат оставени настрана, има опасения, че TRX още повече ще влоши ситуацията със свръхпрелагането на офис площи в Куала Лумпур. Някои анализатори се тревожат, че напливът от мега проекти, включително TRX, ще допринесе за проблема в средносрочен план.

Усвояването на офис площи в долината Кланг, която включва централната част на Куала Лумпур, е паднало за пета поредна година през 2012 г., отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още